Search
Close this search box.

Slučaj Dacić: Bivša uposlenica hotela Excklusiv odbila svjedočiti

Saveta Zvizdić, bivša uposlenica hotela Exclusive u Sarajevu odbila je svjedočiti pred Sudom Bosne i Hercegovine u procesu protiv Harisa Zornića, Hamde Dacića i Acika Cana, optuženih za trgovinu drogom i pranje novca.

Danas je pred Sudom pročitano pismo u kojem Zvizdić navodi da ne zna ništa o kriminalu te da ne želi svjedočiti. Navela je, takođe, da Dacića poznaje samo kao vlasnika hotela u kojem je radila kao marketing menadžer.

Tužilaštvo BiH tereti Zornića i Dacića da su prodajom droge zaradili preko pet miliona KM. U optužnici se navodi da su ovaj novac, uz pomoć poslovnog partnera iz Turske Acika Cana uložili u gradnju Hotela Exclusive u Sarajevu.

Zornićev advokat Vlado Adamović zatražio je da se Zvizdić ponovo pozove da svjedoči. Kazao je da ona može dovesti u sumnju iskaze pojedinih svjedoka optužbe.

Iako je na današnje ročište na zahtjev odbrane bilo pozvano šest svjedoka, pred Sudom se pojavio samo Nedžad Hodžić, bivši uposlanik građevinske firme u Njamačkoj koja se nalazila u vlasnsištvu braće Harisa Zornića (ranije se zvao Ljutvuja Dacić) i Hamde Dacića.

Svjedoci Ismet Bektić i Miralem Babajić se četvrti put nisu odazvali na poziv suda.

Tužilaštvo BiH je ranije uložilo prigovor Sudu BiH zbog tolerisanja prakse odbrane da poziva svjedoke koji se ne pojavljuju na ročištima, te da se na taj nači želi produžiti proces.

Svjedok Hodžić rekao je da je 1992. godine radio kod Dacića na građevini u njemačkom gradu Nirnbergu. Izjavio je da nije dugo radio za njih, ali je znao da vode unosne poslove. Kazao je da je Dacić vozio dobro auto te odavao utisak nekoga ko ima novca.

Advokat Adamović naveo je da na osnovu iskaza svjedoka želi dokazati da su Dacići novac mogli legalno zaraditi u Njemačkoj i uložiti ga u BiH.

Tužilaštvo BiH je optužnicu protiv Dacića i Cana podiglo 16. novembra 2009. godine, a suđenje im je počelo 21. januara 2010. godine.

Sljedeći pretres najavljen je za 10. juli.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.