Search
Close this search box.

Slučaj Turković: Tajna bunkera za drogu

On je objasnio da u automobilu koji je prodao Stjepanoviću nisu postojali ni bunker za skrivanje droge niti bilo koji drugi dodaci.

Automobil u kojem su Zijad Turković i njegovi saradnici, navodno, prevozili drogu iz BiH u zapadnu Evropu je kupljen od Himze Ćate, osuđenog trgovca drogom, no on je na suđenju Turkovićevoj grupi u Sarajevu negirao da je u automobilu napravio pregradu za skrivanje droge.

Ćato je danas pred Sudom BiH izjavio da je putnički automobil BMW 2008. godine prodao Saši Stjepanoviću koji je, prema optužnici, bio zadužen za prevoženje heroina u zapadnu Evropu.

Ćato je iste godine uhapšen u Hrvatskoj, pri pokušaju transporta droge. Osuđen je na šest godina zatvora, a odnedavno izdržava kaznu u zatvoru u Zenici. Ćato se u optužnici ne spominje kao član Turkovićeve grupe.

On je objasnio da u automobilu koji je prodao Stjepanoviću nisu postojali ni bunker za skrivanje droge niti bilo koji drugi dodaci. Prema optužnici, trgovina drogom se odvijala u periodu između 2005. i 2010. godine. Stjepanović je bio zadužen za prijevoz droge. Zijad Turković, prvooptuženi u slučaju, je sa Isljamom Kalenderom, ključnim svjedokom koji je sporazumno priznao krivicu, napravio tajnu pregradu u auspuhu BMW-a. U ovaj tzv. Bunker je moglo stati 10 kg droge. Turković i Kalender su heroin i kokain nabavljali u Crnoj Gori i zatim ih prebacivali u Sarajevo. Nakon miksanja, Stjepanović je drogu skrivenu u bunkeru dalje trasportovao u zapadnu Evropu, ali i kupcima u Hrvatskoj i BiH.

Ćato je kazao da je od Stjepanovića odmah dobio 10.000 eura za automobil, a da su kupoprodajni ugovor potpisali nekoliko mjeseci poslije.

Stjepanović je, također, kazao da je automobil kupio od Kalendera i da Ćatu ne poznaje. Dodao je i to da je svjedok promijenio iskaz, odnosno da je 2010. godine u Splitu tokom saslušanja pred policijom izjavio da je novac dobio tri mjeseca nakon predaje vozila.

Danas su pred Sudom svjedočili još i Radoslav Sekulić, veterinarski tehničar iz Bijeljine, Lejla Efendić, bivša konobarica iz sarajevskog kafića Boccaccio, Stana i Pero Bunjevac, sestra i zet Rajka Milovanovića, jednog od ubijenih Turkovićevih plaćenika, te Cvjetin Mikić, radnik iz Bijeljine.

Zijad Turković je optužen je za organizovani kriminal, trgovinu drogama, razbojništvo, iznudu, trgovinu oružjem i druga krivična djela. U optužnici Tužilaštva BiH se, između ostalog, navodi i da je Turković u periodu od početka 2005. do septembra 2010. godine rukovodio grupom ljudi koja prodavala heroin i kokain. Optužen je i za: pet ubistava, tri pokušaja ubistva, pljačku 2,5 miliona KM u Cargo centru Međunarodnog sarajevskog aerodroma, nezakonito sticanje dionica Fabrike čarapa „Ključ“ te pranje novca.

Sljedeće ročište je zakazano za 4. oktobar.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN