Službenici tužili državu zbog razlike plaća

Tužbe protiv države podnijeli su službenici Granične policije BiH, SIPA-e, Parlamenta BiH, Ministarstva odbrane, Uprave za indirektno oporezivenje...

Oni u tužbama navode da je Vijeće ministara BiH na nezakonit način smanjilo osnovicu plaće zaposlenima u državnim institucijama za 27 KM mjesečno, počevši od jula 2009. godine.

Zvaničnici Suda BiH su potvrdili novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva da je država tužena po ovom osnovu, ali su kazali da ne raspolažu podacima o broju tužbi.

Advokat Mirsad Tatarević kaže da samo on zastupa 500 zaposlenika te da su u tužbenim zahtjevima angažovane i druge kolege advokati.

Sud je počeo da razmatra pojedine tužbe, no do danas nije donio presude.

Osnov za tužbu je odluka Vijeća ministara BiH o smanjenju osnovice za obračun plaće sa 535,50 KM na 498,10 KM. Odluka se primjenjuje od prvog jula 2009. godine, a po istoj osnovici plaće se isplaćuju do danas.

Prema Zakonu o plaćama i naknadama u institucijama BiH, Vijeće ministara može smanjiti osnovicu ukoliko utvrdi da se zemlja nalazi u stanju ekonomsku nestabilnosti. No, osnovica se mora utvrđivati iznova svake godine.

Plaća u institucijama BiH se obračunava tako što se osnovica množi sa koeficijentom koji određuje stručna sprema zaposlenika i složenost njegovog posla. Najveći koeficijent -10 – imaju članovi Predsjedništva BiH, a najmanji – od 1 do 1,08 – zaposlenici sa nižom stručnom spremom.

Tatarević i Damir Katica, advokati koji, također, zastupaju zaposlenike državnih institucija pred sudom, kažu da nije postojao temelj za donošenje ovakve odluke jer nije proglašena ekonomska nestabilnost u BiH. Dodaju i da Vijeće ministara BiH nije utvrdilo osnovicu plaća za 2010. i 2011. godinu.

Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija i trezora BiH, kaže da je Vijeće ministara pogriješilo, jer je osnovicu usvojilo 2009. godine i nikada više.

Prema riječima Dževada Nekića, zamjenika glavnog revizora Ureda za reviziju institucija BiH, tužbe nemaju osnova, jer, kako kaže, u odluci nije navedeno do kada ona važi, nego samo da će se primjenjivati od dana objavljivanja.

Jure Bilić, predsjednik Samostalnih sindikata državnih i policijskih službenika i zaposlenika u BiH, kaže da su tužbe podnijeli pojedini zaposlenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Parlamentarne skupštine BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Ministarstva odbrane BiH, Granične policije BiH, Sistema jedinstvenih ličnih isprava (CIPS) i Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Prema podacima Agencije za državnu službu BiH, u državnim institucijama je zaposleno od 22.000 do 23.000 ljudi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Cjenkanje za pravdu

Sutkinja Melisa Kovačević je optužena da je uzela 4.772 KM kako bi radila u korist optuženih i osumnjičenih u predmetima koji su joj dodijeljeni na Općinskom sudu u Zenici.

Parlamentarci imuni na virus štednje

Članovi državnog i federalnog parlamenta su imali priliku smanjiti svoja primanja i uštedjeti novac u borbi protiv koronavirusa, ali su taj prijedlog prihvatili samo federalni poslanici. U Narodnoj skupštini Republike Srpske nije ni bilo takvih inicijativa.

Nezakonito zapošljavanje u državnoj službi

Stjepan Dujo je imenovan za pomoćnika direktora Ureda za zakonodavstvo BiH iako nije imao radno iskustvo traženo konkursom. Dok je bila predsjedavajuća Doma naroda PFBiH, Duju je za svog savjetnika nezakonito imenovala i stranačka kolegica iz HDZBiH Lidija Bradara.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN