Search
Close this search box.

Stranka Radom za boljitak kažnjena zbog kampanje „Kupujmo domaće“

Odluka je donijeta na današnjoj sjednici CIK-a.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine kaznila je Narodnu stranku Radom za boljitak (NSRZB) sa 10.000 KM jer je uoči ovogodišnjih lokalnih izbora iskoristila vladinu kampanju „Kupujmo domaće“ za svoju izbornu promociju.

Odluka je donijeta na današnjoj sjednici CIK-a. Iz komisije su saopćili da je ova stranka kažnjena zbog kršenja pravila ponašanja Izbornog zakona BiH.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je početkom augusta ove godine objavio priču o marketinškoj kampanji „Kupujmo domaće“ u kojoj federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović poziva stanovništvo na kupovinu domaćih proizvoda.

Reklamni slogan „Kupuj domaće – kupuj srcem!“ podsjeća na krilaticu „Srcem za boljitak“ koju njeguje politička stranka NSRZB, kojoj i sam ministar pripada. Ova kampanja je plaćena budžetskim sredstvima, u iznosu od 671.888 KM. CIN je otkrio da je Stranka uoči izbora na više mjesta u Sarajevu i drugim gradovima u BiH postavljala svoje plakate uz panoe na kojima se reklamira kampanja za promociju domaćih proizvoda.

Lijanovićeva stranka na ovu Odluku se može žaliti Apelacionom sudu BiH, dva dana od njenog prijema, saopćeno je iz CIK-a.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.