Strankama kazne manje od nezakonite dobiti

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je u oktobru kaznila 33 političke stranke koje će zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih partija u 2009. godini morati platiti ukupno 82.700 KM.

Stranke su kažnjavane zbog lošeg vođenja finansijskih evidencija, ali i primanja nedozvoljenih donacija, kažu u CIK-u.

Najveća ukupna kazna od 9.000 KM izrečena je Stranci za BiH koja je, prema riječima Makside Pirić, glasnogovornice CIK-a, ostvarila zabranjene priloge, koristeći bez naknade prostorije objekta Radnički dom Banovići i prostorije Zavoda za planiranje i izgradnju Općine Kakanj, te primila donacije od četiri javne institucije.

Prema Zakonu o finansiranju političkih partija zabranjeno je primati donacije od javnih preduzeća i institucija. Za kršenje te odredbe, kao i za primanje priloga iznad dozvoljenog limita, predviđena je kazna do tri puta veća od visine dobijenih priloga, dok je za sve ostale prekršaje maksimalna kazna 10.000 KM.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je ljetos objavio priču u kojoj je pokazao da su stranke proteklih godina često primale nedozvoljene donacije, za što su rijetko bile kažnjene ili su kazne bile manje od dobiti koju su ostvarile na nezakonit način.

Prema izvještajima o reviziji finansiranja političkih stranaka, visina zabranjenih priloga u 2009. godini prelazi ukupno 238.000 KM, što je skoro tri puta više od iznosa kazni.

U pojedinim slučajevima kazne su i šest puta manje od koristi.

Socijaldemokratska partija (SDP) je primila najmanje 53.000 KM zabranjenih priloga, a CIK joj je izrekao kaznu od 8.000 KM.

CIK strankama najčešće izriče minimalne kazne – od 200 KM do nekoliko hiljada KM, jer im, kako su ranije za CIN izjavili iz ove institucije, nije cilj da prevelikim kaznama nekoga unište.

Tada su, također, kazali da zbog nemogućnosti prikupljanja adekvatne dokumentacije u pojedinim slučajevima ne mogu dokazati kršenje zakona, pa stoga ne kažnjavaju ni one stranke kod kojih to uspiju dokazati – kako ne bi pravili diskriminaciju.