Search
Close this search box.

Strožija pravila za naknade delegata

Nakon CIN-ovog istraživanja o zloupotrebama delegata Dom naroda Parlamenta FBiH je uveo nova pravila za korištenje naknade za odvojeni život i zakup stana u Sarajevu.
CIN-ovo istraživanje o zloupotrebama zastupnika i delegata prilikom ostvarivanja prava na odvojeni život i zakup stana promijenilo je pravila u Federalnom parlamentu (Foto: CIN)

Delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) će od aprila ove godine morati uz zahtjev za odvojeni život i zakup stana potpisati i izjavu da oni i članovi njihovih domaćinstava nisu vlasnici nekretnina na području Kantona Sarajevo. Ukoliko bi dali lažne podatke, mogli bi i krivično odgovarati.

Ovo je Centru za istraživačko novinarstvo (CIN) potvrđeno u Domu naroda Parlamenta FBiH. Delegati su istu izjavu dužni ovjeriti kod notara ili u općini te dostaviti ovjerenu kućnu listu porodičnog domaćinstva.

To je potvrdio sekretar Doma naroda FBiH Izmir Hadžiavdić, koji kaže da je CIN-ovo istraživanje o zloupotrebama delegata od prije dvije godine doprinijelo ovim promjenama.

Novinari CIN-a su otkrili da su delegati od početka 2015. godine ugovarali kirije za stanove koji su, uglavnom, neuvjetni za život ili daleko od zgrade Parlamenta, a u nekim su živjeli i drugi ljudi. Jedan delegat je imao stan, ali mu je Parlament FBiH plaćao zakup kuće u izgradnji kod prijatelja. Najmanje polovina delegata uopće nije koristila zakupljene stanove, a u razgovoru sa novinarima CIN-a nisu znali reći ni gdje se oni nalaze.

Lažni smještaj za dodatnu zaradu
Delegati Federalnog parlamenta su za dvije i po godine naplatili više od 825.000 maraka za: smještaj, odvojeni život od porodice i prevoz do kuće. Većina njih koristi manjkavosti propisa kako bi izvukli najveću korist.

Za dvije i po godine za troškove odvojenog života za 35 delegata ove institucije je potrošeno nešto više od 825.000 maraka.

Zbog toga je Federalna uprava policije po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu od Doma naroda Parlamenta FBiH zatražila dokumentaciju o delegatima koji koriste naknadu za odvojeni život. Predmet je u radu. Sjednica Administrativne komisije u starom sazivu nije održana od augusta 2017. godine kada je CIN objavio istraživanje. Tek formiranjem novog saziva Doma naroda i imenovanjem novih članova Komisije na dnevnom redu je raspravljano o pravilima korištenja ove naknade.

 

 

Promjena pravila i u Predstavničkom domu FBiH

Pravila su početkom godine promijenjena i u Predstavničkom domu FBiH, također nakon CIN-ovog istraživanja.

U priči iz prošle godine novinari su otkrili da je Federalni parlament za smještaj, režije, naknade za odvojeni život i prevoz zastupnika za tri godine i pet mjeseci dao oko 2,1 milion maraka. Većina zastupnika nije boravila u stanovima koje im je plaćao Parlament pa su stanovi ostajali prazni ili su ih koristile druge osobe. Novinari su otkrili i da dva zastupnika imaju vlastite stanove, a da im je Federalni parlament plaćao zakup kod poznanika i prijatelja.

Da bi se izbjegle dosadašnje zloupotrebe, stanodavac je od tada dužan dostaviti dokaz o vlasništvu nekretnine i CIPS-ovu potvrdu da je prijavljen u Sarajevu.

Ove privilegije u 2018. godini je koristilo još 50 zastupnika. Njima je plaćan i prevoz do kuće svakog vikenda, bez obzira da li zaista putuju.

Obilazeći adrese na kojima se stanovi nalaze, novinari CIN-a su otkrili da ih većina zastupnika ne koristi – u njima žive njihova djeca ili drugi ljudi. Oni stanove unajmljuju od prijatelja, rodbine i poznanika.

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.