Strožija pravila za naknade delegata

Nakon CIN-ovog istraživanja o zloupotrebama delegata Dom naroda Parlamenta FBiH je uveo nova pravila za korištenje naknade za odvojeni život i zakup stana u Sarajevu.

Delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) će od aprila ove godine morati uz zahtjev za odvojeni život i zakup stana potpisati i izjavu da oni i članovi njihovih domaćinstava nisu vlasnici nekretnina na području Kantona Sarajevo. Ukoliko bi dali lažne podatke, mogli bi i krivično odgovarati.

Ovo je Centru za istraživačko novinarstvo (CIN) potvrđeno u Domu naroda Parlamenta FBiH. Delegati su istu izjavu dužni ovjeriti kod notara ili u općini te dostaviti ovjerenu kućnu listu porodičnog domaćinstva.

To je potvrdio sekretar Doma naroda FBiH Izmir Hadžiavdić, koji kaže da je CIN-ovo istraživanje o zloupotrebama delegata od prije dvije godine doprinijelo ovim promjenama.

Novinari CIN-a su otkrili da su delegati od početka 2015. godine ugovarali kirije za stanove koji su, uglavnom, neuvjetni za život ili daleko od zgrade Parlamenta, a u nekim su živjeli i drugi ljudi. Jedan delegat je imao stan, ali mu je Parlament FBiH plaćao zakup kuće u izgradnji kod prijatelja. Najmanje polovina delegata uopće nije koristila zakupljene stanove, a u razgovoru sa novinarima CIN-a nisu znali reći ni gdje se oni nalaze.

Lažni smještaj za dodatnu zaradu
Delegati Federalnog parlamenta su za dvije i po godine naplatili više od 825.000 maraka za: smještaj, odvojeni život od porodice i prevoz do kuće. Većina njih koristi manjkavosti propisa kako bi izvukli najveću korist.

Za dvije i po godine za troškove odvojenog života za 35 delegata ove institucije je potrošeno nešto više od 825.000 maraka.

Zbog toga je Federalna uprava policije po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu od Doma naroda Parlamenta FBiH zatražila dokumentaciju o delegatima koji koriste naknadu za odvojeni život. Predmet je u radu. Sjednica Administrativne komisije u starom sazivu nije održana od augusta 2017. godine kada je CIN objavio istraživanje. Tek formiranjem novog saziva Doma naroda i imenovanjem novih članova Komisije na dnevnom redu je raspravljano o pravilima korištenja ove naknade.

 

 

Promjena pravila i u Predstavničkom domu FBiH

Pravila su početkom godine promijenjena i u Predstavničkom domu FBiH, također nakon CIN-ovog istraživanja.

U priči iz prošle godine novinari su otkrili da je Federalni parlament za smještaj, režije, naknade za odvojeni život i prevoz zastupnika za tri godine i pet mjeseci dao oko 2,1 milion maraka. Većina zastupnika nije boravila u stanovima koje im je plaćao Parlament pa su stanovi ostajali prazni ili su ih koristile druge osobe. Novinari su otkrili i da dva zastupnika imaju vlastite stanove, a da im je Federalni parlament plaćao zakup kod poznanika i prijatelja.

Da bi se izbjegle dosadašnje zloupotrebe, stanodavac je od tada dužan dostaviti dokaz o vlasništvu nekretnine i CIPS-ovu potvrdu da je prijavljen u Sarajevu.

Ove privilegije u 2018. godini je koristilo još 50 zastupnika. Njima je plaćan i prevoz do kuće svakog vikenda, bez obzira da li zaista putuju.

Obilazeći adrese na kojima se stanovi nalaze, novinari CIN-a su otkrili da ih većina zastupnika ne koristi – u njima žive njihova djeca ili drugi ljudi. Oni stanove unajmljuju od prijatelja, rodbine i poznanika.

 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Parlamentarci imuni na virus štednje

Članovi državnog i federalnog parlamenta su imali priliku smanjiti svoja primanja i uštedjeti novac u borbi protiv koronavirusa, ali su taj prijedlog prihvatili samo federalni poslanici. U Narodnoj skupštini Republike Srpske nije ni bilo takvih inicijativa.

Krivična prijava protiv Jasenka Tufekčića

Na adresu Tužilaštva Kantona Sarajevo je stigla krivična prijava protiv delegata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Jasenka Tufekčića zbog zloupotrebe naknade za troškove prevoza.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN