Sud BiH: Oruqiju minimalna kazna za šverc 6,5 kilograma heroina

Luan Oruqi (Orući), vlasnik modne agencije sa Kosova, osuđen je na pet godina zatvora za šverc 6,65 kilograma heroina.

Sudsko vijeće Suda BiH kojim predsjedava Goran Radević izreklo je danas Orućiju minimalnu kaznu predviđenu zakonom za ovo krivično djelo. Predviđena kazna za krijumčarenje droge je do 20 godina zatvora.

U obrazloženju presude je navedeno da je kao olakšavajuća okolnost uzeto to što je Orući priznao krivicu i otkrio osobu koja ga je angažirala za šverc drogom, te da nije ranije osuđivan. Naime, on je otkrio da je drogu prevozio za izvjesnog Leonarda iz Peči na Kosovu.

Orući je danas izjavio da je i dalje spreman sarađivati sa tužiocem.

Tužilaštvo BiH je najavilo žalbu na presudu, dok je Orućijev branilac Mirza Kovač kazao da se neće žaliti.

Oleg Čavka, tužilac Tužilaštva BiH, prije izricanja presude je kazao da Orući nije sarađivao u onoj mjeri kako je to odbrana htjela da prikaže.

Prama Čavkinim riječima, Orući jeste tvrdio da su specijalno izrađene tajne pregrade u njegovom automobilu služile za prevoz zlata, iako je u njima pronađena droga. Tužilac je kazao da nikad nije potvrđeno da optuženi posjeduje zlataru, navodeći samo Modnu agenciju “Model Agency” kao Orućijevo vlasništvo.

Čavka je još naveo da je Orući krijumčario više od šest kilograma čistog heroina od kojeg se, miješanjem sa drugim supstancama, može dobiti 36 kilograma droge za prodaju na ulici.

„To je dovoljno za 400 do 500 hiljada narkomana. Jedan gram na ulici vrijedi od 10 do 15 KM, što znači da bi ulična vrijednost ove droge bila od 4 do 5 miliona KM“ – kazao je Čavka.

Advokat Kovač je ove tvrdnje tužioca nazvao tendencioznim, zlonamjernim i kontradiktornim te dodao da je Orućijeva porodica na Kosovu ugrožena zbog svjedočenja njegovog klijenta.

Na ranijim ročištima Kovač je kazao da će se Orućijeva porodica zbog prijetnji koje dobiva nakon njegovog svjedočenja morati iseliti sa Kosova. Kovač je tada napomenuo da je Orućijev daidža ubijen u bombaškom napadu u Peći na Kosovu, odmah nakon što je njegov branjenik priznao krivično djelo.

Sud je naložio da se Orućiju oduzmu svi predmeti koji su korišteni u izvršenju ovog krivičnog djela, uključujući i automobil.

Orućija su 2. februara na području sarajevskog naselja Ilidža uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Policija je u njegovom automobilu pronašla drogu koju je, prema navodima optužnice, nabavio u Crnoj Gori.

Optuženi je tada izjavio Tužilaštvu da je drogu unio preko graničnog prelaza u blizini Višegrada, došavši potom u Sarajevo gdje ju je trebao predati njemu nepoznatoj osobi, za šta bi dobio 5.000 eura. Uhapšen je prije isporuke.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN