Sud će odlučiti o sporazumu između tužiteljstva i inspektora SIPA-e

Sudija Osnovnog suda u Zenici Aida Smajiš razmotrit će sporazum koji je postignut između Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i Njegoša Poljakovića, inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Tužilaštvo ZDK podiglo je optužnicu protiv Poljakovića zbog izazivanja saobraćajne nesreće koja se u julu prošle godine dogodila u mjestu Janjići na području Zenice. Tada je od posljedica nesreće preminula Amela Zahić (22). Prema izjavama svjedoka Poljaković je, vozeći se u službenom autu SIPA-e, pretjecao kolonu vozila i tada je naglo skrenuo nastojeći izbjeći vozilo koje mu je dolazilo iz suprotnog smjera. Tom prilikom je došlo do kontakta sa drugim vozilom koje je izgubilo kontrolu i udarilo u vozilo u kojem je bila Zahić. Svjedoci kažu da je Poljaković odjurio sa mjesta nesreće. Od zadobivenih povreda troje ljudi su ostali trajni invalidi.

Nakon što je sud potvrdio optužnicu, Poljaković je od Tužilaštva zatražio postizanje sporazuma o priznanju krivice.

Porodice nastradalih su ranije zamjerale Tužilaštvu što skoro godinu dana nakon nesreće nije poduzelo ništa na rješavanju ovog slučaja, iako zakon predviđa podizanje optužnice u roku od šest mjeseci.

Neki od njih kažu da ih je kontaktirao Poljakovićev komandir Relja Kovač, koji je u njegovo ime pokušao dogovoriti sastanak.

‘Iako teška srca, pristali smo na razgovor. Htio sam da vidim šta hoće nakon godinu dana od saobraćajne nesreće’, kaže Ishak Zahić, otac preminule.

Poljaković je rekao Zahiću da će priznati krivicu i zamolio ga ‘da ga ne tereti više nego što će ga teretiti Tužilaštvo.’

Almir Nezirević (33), parketar po zanimanju, kaže da nakon nesreće nije u stanju obavljati taj posao budući da je pretrpio prelom koljena koje ni danas ne može saviti. On je novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva izjavio da ga je Poljaković kontaktirao, ali da je on odbio razgovor.

‘Čudno je da ti se neko javi godinu dana poslije nesreće. Možda je želio oprost kako bi mu se izrekla blaža kazna. Ne odustajemo. Pokrenuli smo tužbu na sudu za obeštećenje’, kaže Nezirević.

Odjel unutrašnje kontrole SIPA-e također je pokrenuo istragu protiv Poljakovića. U dopisu koji je SIPA uputila CIN-u navodi se da je Poljaković suspendovan sa radnog mjesta, a da će dalje mjere protiv njega zavisiti od odluke koju sud danas donese.

Poljaković bi mogao dobiti između jedne i osam godina zatvora. Advokat jedne od nastradalih Srećko Kitić smatra da će kazna biti negdje u sredini.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN