Suđenje Turkoviću bez njegovog prisustva

Zijad Turković se nije pojavio na današnjem ročištu održanom u Sudu Bosne i Hercegovine (BiH). Predsjedavajući Sudskog vijeća Izo Tankić je pročitao zabilješku Sudske policije u kojoj se navodi da je optuženi odbio doći na ročište zbog slabog zdravstvenog stanja. Turković je, inače, u pritvoru Suda BiH.

Sudija Tankić je rekao da se ovakav postupak smatra odbijanjem prisustva suđenju, budući da nije priloženo liječničko uvjerenje o zdravstvenom stanju. Optuženi je već jednom u februaru ove godine izostao sa suđenja zbog lošeg zdravstvenog stanja, ali je tom prilikom Sudu priložio medicinsku dokumentaciju kojom je potvrđeno da je bolestan.

Sud je razriješio Fahriju Karkina, odbivši da razriješi dužnosti njegovog sina Rusmira. Takva odluka je donesena nakon Karkinovog zahtjeva tokom zadnjeg ročišta, uz obrazloženje da ne može uspješno odbraniti klijenta. Turković je sam angažirao Fahriju, dok mu je njegov sin Rusmir dodijeljen po službenoj dužnosti. Sudija Tankić je rekao da ne postoji zakonski osnov da se Rusmir razriješi dužnosti, ali da će Turković dobiti još jednog advokata po službenoj dužnosti. U tu svrhu optuženom je dostavljena lista advokata sa koje može izabrati još jednog branitelja.

Na ročištu, održanom bez prisustva Turkovića, Tužilaštvo je dostavilo izvještaj koji je sačinila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Izvještaj se odnosi na analizu snimljenih razgovora, vođenih u mostarskom zatvoru, između optuženog pripadnika Turkovićeve grupe Milenka Lakića i zatvorenika Mladena Džidića. Razgovori su vođeni u oktobru, novembru i decembru 2010. godine. U jednom od njih Lakić je opisao na koji način treba okrenuti pištolj prema osobi u koju puca, kako bi ubistvo izgledalo kao samoodbrana. Lakić je svom sagovorniku opisao kako umire čovjek od rana zadobivenih vatrenim oružjem te dodao kako je smanjen broj ubistava zato što on nije na slobodi. Tada je Turkovića predstavio kao svog šefa, rekavši da je veoma opasan. Tužilaštvo je uz ovaj izvještaj dostavilo i CD i traskript razgovora.

Zijad Turković je optužen za organizovani kriminal, trgovinu drogama, razbojništvo, iznudu, trgovinu oružjem i druga krivična djela. U optužnici Tužilaštva BiH se, između ostalog, navodi i da je Turković u periodu od početka 2005. do septembra 2010. godine rukovodio grupom ljudi koja je prodavala heroin i kokain. Optužen je i za: pet ubistava, tri pokušaja ubistva, pljačku 2,5 miliona KM u Cargo centru Međunarodnog aerodroma Sarajevo, nezakonito sticanje dionica Fabrike čarapa „Ključ“ te pranje novca.

Sljedeći pretres je zakazan za 1. novembar.

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN