Search
Close this search box.

Suđenje Turkoviću: Simulacija bolesti radi izostanka sa suđenja

Sudija Izo Tankić danas je na Sudu BiH izjavio da je, prema mišljenju doktora iz KPZ Orašje, optuženi Milenko Lakić simulirao unutrašnje krvarenje da bi izostao sa suđenja.
Zijad Turković je optužen za organizaciju teških krivičnih dijela: pljačke, trgovinu narkoticima, ubojstva i pokušaje ubojstva (FOTO: Sud BiH)

Optuženi Lakić se na prethodnom ročištu, održanom 14. juna, nije pojavio. Lakićev avokat Dejan Bogdanović tom prilikom pojasnio je da je njegovom branjeniku najvjerovatnije pukao čir, što je razlog izostanka.

Optuženi je izjavio da ima zdravstvenih i porodičnih problema te da zbog toga nije u mogućnosti da prisustvuje ostatku suđenja. Sudija Tankić je rekao da će, ukoliko se ne odazove pozivu Suda, biti prisilno priveden.

Lakić je jedan od članova grupe Zijada Turkovića koji se terete za organizovani kriminal, trgovinu drogama te ubistvo na svirep način.

Na današnjem suđenju svjedočila je Sanela Mekić koja je optužila Zijada Turkovića za ubistvo njenog supruga Midhata Mekića. Mekić je, zajedno sa svojom djevojkom Lucijom Salas Cortez, ubijen 2010. godine u kući u Binježevu, gdje su bili privremeno nastanjeni.

Mekić je ispričala da je supruga posljednji put vidjela sredinom oktobra 2009. godine kada je bio u Njemačkoj na proslavi kćerkinog rođendana. Od tada pa do februara 2010. godine je bila s njim u kontaktu telefonom, nakon čega ju je neko drugi nazvao sa suprugovog broja i pitao: „Kako se živi bez mene?“.

Mekić je rekla da je za vrijeme pljačke Cargo centra Međunarodnog sarajevskog aerodroma 2007. godine njen suprug bio kod nje u Njemačkoj. Za pljačku je, kako je ispričala, saznao iz medija te rekao da je to Turković učinio.

Zijad Turković je optužen za organizovani kriminal, trgovinu drogama, razbojništvo, iznudu, trgovinu oružjem i druga djela.

U optužnici Tužilaštva BiH se, između ostalog, navodi i da je Turković u periodu od početka 2005. do septembra 2010. godine rukovodio grupom ljudi koja je u promet stavljala heroin i kokain. Optužen je i za pet ubistava, tri pokušaja ubistva te pljačku 2,5 miliona KM u Cargo centru Međunarodnog sarajevskog aerodroma.

Svjedok Nedeljko Cicović, koji je kao kadet Granične policije bio na Aerodromu Sarajevo za vrijeme pljačke Cargo centra, ispričao je da su u prostoriju u kojoj je bio novac ušla dva naoružana muškarca u crnim policijskim uniformama, sa pancirima i fantomkama. Počeli su vikati na njega i kolegu, govoreći da je u pitanju kontrola novca.

Naredili su im da legnu na pod te uzeli tri vreće novca sa kolica. Svjedok je rekao da je, tek nakon što su kolegi Nevenku Samardžiji oduzeli pištolj, shvatio da je u pitanju pljačka.

Pred Sudom su iskaze dali i Nermin Ahmetović, Dino Sarić te Armin Sabljica.

Sljedeće ročište najavljeno je za 12. juli.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.