Suđenje za kriminal u policiji USK: Novi sporazum o priznanju krivice

Aris Mašić, jedan od dvadeset troje optuženih na suđenju za korupciju i organizovani kriminal u policiji Unsko sanskog kantona (USK) izjavio je danas pred Sudom BiH da je sa tužilaštvom postigao sporazum o priznanju krivice.

Mašić je optužen za posredovanje u nezakonitom zapošljavanju u policiji i primanje dara.

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercagovine Oleg Čavka nije komentarisao Mašićevu izjavu.

U protekla tri mjeseca sporazum o priznanju krivice sa ovim tužilaštvom postigli su i Asmir Mašić, Esad Begić, Elvira Felić, Mustafa Dizdarević, Husein Hodžić, Maho Čufurović, Mehmed Libić i Enver Okanović. Sud je prihvatio njihove sporazume, a ovim optuženicima sudiće se u odvojinim postupcima.

Sud je danas prekinuo sjednicu jer se Sakib Memić jedan od optuženih nije pojavio na suđenju.

Tužilaštvo BiH tereti Ramu Brikića, bivšeg komesara policije USK, te niz drugih policijskih funkcionera i predstavnika civilnih institucija za korupciju, organizovani kriminal, uključujući i trgovinu drogom.

Memić je takođe optužen za primanje i davanje mita i nezakonito posredovanje u zapošljavanju. Prema navodima u optužnici aktivisti Stranke demokratske akcije Memić i Mašić su lobirali kod Esada Begića, člana Nadzornog odbora za izbor komesara USK da glasa za raimenovanje Brkića. U namjeri da osigura Begićev glas Brkić je je zapošljavao Begićeve kandidate u policiji, navodi se u optužnici.

Ukoliko Memić ne opravda današnje odsustvo, sudija Hasija Mašović je kazala da će naložiti sudskoj policiji da ga privede na slijedeće ročište, koje će se održati 22. augusta.

Na današnjem suđenju se nije pojavio ni svjedok Tužilaštva BiH Saša Stojanović, uposlenik Agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Njagov izostanak je opravdao tužilac Čavka. Prema Čavkinim riječima Stojanović je na liječenju u bolnici zbog operativnog zahvata.

Tužilac je za naredno ročište najavio svjedočenje Nedžada Kurtovića, koji se nalazi u Zeničkom zatvoru. On je krajem novembra prošle godine osuđen na godinu i po dana zatvora zbog trgovine drogom. Čavka je kazao da je on jedan od bitnijih svjedoka Tužilaštva.

Sud BiH je krajem januara ove godine potvrdio optužnicu protiv policijskih funkcionera, članova civilnih institucija USK i drugih pojedinaca. Suđenje je počelo u aprilu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Uhapšen bivši direktor KCUS-a Faris Gavrankapetanović

SIPA je privela bivšeg direktora KCUS-a Farisa Gavrankapetanovića, uposlenicu ove zdravstvene institucije Muvedetu Čedić te bivšeg premijera i ministra zdravstva Kantona Sarajevo Fikreta Musića i Zlatka Vukovića. Tužilaštvo KS ih sumnjiči da su 2011. i 2012. godine nezakonito proveli javne nabavke.

Jasenku Tufekčiću osam mjeseci zatvora

Federalni delegat Jasenko Tufekčić je priznao krivicu za prevaru u službi i krivotvorenje isprava zbog čega je osuđen na osam mjeseci zatvora. Postupak protiv njega je pokrenut nakon što je CIN otkrio da je zloupotrebljavao naknade za troškove prevoza i dnevnice.

Policijska korupcija miriše na janjetinu

Policajac Elvedin Džigum iz Bosanskog Petrovca je godinama uzimao novac od vozača kamiona kako bi im opraštao saobraćajne prekršaje. Policijski komesar i komandiri su to znali, ali umjesto da ga kazne, oni su ga štitili.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN