Search
Close this search box.

Suđenje za kriminal u policiji USK: Novi sporazum o priznanju krivice

Aris Mašić, jedan od dvadeset troje optuženih na suđenju za korupciju i organizovani kriminal u policiji Unsko sanskog kantona (USK) izjavio je danas pred Sudom BiH da je sa tužilaštvom postigao sporazum o priznanju krivice.

Mašić je optužen za posredovanje u nezakonitom zapošljavanju u policiji i primanje dara.

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercagovine Oleg Čavka nije komentarisao Mašićevu izjavu.

U protekla tri mjeseca sporazum o priznanju krivice sa ovim tužilaštvom postigli su i Asmir Mašić, Esad Begić, Elvira Felić, Mustafa Dizdarević, Husein Hodžić, Maho Čufurović, Mehmed Libić i Enver Okanović. Sud je prihvatio njihove sporazume, a ovim optuženicima sudiće se u odvojinim postupcima.

Sud je danas prekinuo sjednicu jer se Sakib Memić jedan od optuženih nije pojavio na suđenju.

Tužilaštvo BiH tereti Ramu Brikića, bivšeg komesara policije USK, te niz drugih policijskih funkcionera i predstavnika civilnih institucija za korupciju, organizovani kriminal, uključujući i trgovinu drogom.

Memić je takođe optužen za primanje i davanje mita i nezakonito posredovanje u zapošljavanju. Prema navodima u optužnici aktivisti Stranke demokratske akcije Memić i Mašić su lobirali kod Esada Begića, člana Nadzornog odbora za izbor komesara USK da glasa za raimenovanje Brkića. U namjeri da osigura Begićev glas Brkić je je zapošljavao Begićeve kandidate u policiji, navodi se u optužnici.

Ukoliko Memić ne opravda današnje odsustvo, sudija Hasija Mašović je kazala da će naložiti sudskoj policiji da ga privede na slijedeće ročište, koje će se održati 22. augusta.

Na današnjem suđenju se nije pojavio ni svjedok Tužilaštva BiH Saša Stojanović, uposlenik Agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Njagov izostanak je opravdao tužilac Čavka. Prema Čavkinim riječima Stojanović je na liječenju u bolnici zbog operativnog zahvata.

Tužilac je za naredno ročište najavio svjedočenje Nedžada Kurtovića, koji se nalazi u Zeničkom zatvoru. On je krajem novembra prošle godine osuđen na godinu i po dana zatvora zbog trgovine drogom. Čavka je kazao da je on jedan od bitnijih svjedoka Tužilaštva.

Sud BiH je krajem januara ove godine potvrdio optužnicu protiv policijskih funkcionera, članova civilnih institucija USK i drugih pojedinaca. Suđenje je počelo u aprilu.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.