Search
Close this search box.

Suđenje za trgovinu drogom: Oruqi najavio da će priznati krivicu

Branilac Luana Oruqija je danas najavio Sudu BiH da će njegov klijent priznati krivicu za šverc 6,65 kilograma heroina. Međutim, odbrana i Tužilaštvo BiH se nisu mogli dogovoriti o visini kazne.

Luan Oruqi će u potpunosti priznati djelo koje mu Tužilaštvo BiH stavlja na teret, izjavio je danas na početku glavnog pretresa na Sudu Bosne i Hercegovine njegov branilac Mirza Kovač.

Oruqi je optužen da je početkom ove godine iz Srbije u BiH prokrijumčario 6,65 kg heroina. U optužnici Tužilaštva BiH se navodi da je ulična vrijednost ove droge oko milion KM.

Goran Radević, sudija u ovom slučaju, je nakon izlaganja uvodnih riječi Tužilaštva i odbrane predložio da se do održavanja sljedećeg pretresa, zakazanog za 7. juni, strane dogovore o visine kazne.

Međutim, odbrana i Tužilaštvo BiH se ni u ranijim razgovorima nisu mogli dogovoriti, jer je Oruqijev advokat Kovač tražio manju kaznu, do pet godina zatvora. Inače, to je minimalna kazna koja je zakonom predviđena za ovakvo krivično djelo.

Tužilac Oleg Čavka je rekao da neće nikad strancu koji je u BiH uvezao toliko heroina potpisati presudu sa tako malom kaznom.

Kovač je kazao da je ova izjava Čavke diskriminirajuća prema strancima, da neće biti sporazuma te da će prepustiti Sudskom vijeću da donese odluku o visini kazne.

Kovač je u uvodnom izlaganju tražio od Vijeća da uzme u obzir činjenicu da će Oruqijeva supruga, sa troje malodobne djece, zbog sigurnosti morati odseliti sa Kosova. Naime, nakon što je priznao krivnju i odao ime čovjeka koji ga je angažirao za ovaj posao, bačena je bomba na kuću Oruqijevog daidže u Peći na Kosovu, koji je i preminuo od posljedica ranjavanja.

Sudija Radević je, ipak, na kraju pretresa zamolio Tužilaštvo i odbranu da još jednom pokušaju postići sporazum o kazni, jer bi dalji tok postupka bio potpuno neizvjestan zbog, kako je rekao, mogućnosti žalbi i jedne i druge strane na odluke Sudskog vijeća.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su 2. februara na području sarajevskog naselja Ilidža uhapsili Oruqija. Prethodno je policija u njegovom automobilu pronašla drogu. Prema optužnici, Oruqi je drogu prokrijumčario iz Srbije, a nabavio ju je u Crnoj Gori.

Oruqi je u izjavi datoj Tužilaštvu priznao da je švercovao heroin te da je vlasnik droge njegov poznanik Ljeonardo iz Peći. Izjavio je i to da je za prevoz droge preko granice trabao dobiti 5.000 eura. Drogu je, kako je kazao, u BiH unio preko graničnog prelaza u blizini Višegrada, potom došavši u Sarajevo, gdje ju je trebao predati nepoznatoj osobi. Uhapšen je prije isporuke.

Četrdesetogodišnji Oruqi je nastanjen u Prištini, po zanimanju je menadžer. Vlasnik je kosovske Modne agencije “Model Agency”, koja je angažovala i manekenke iz BiH.

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN