Search
Close this search box.

Sudski službenici osumnjičeni za primanje mita

Službenike Kantonalno tužilaštvo sumnjiči da su primali mito i odavali službene tajne.

Dva službenika Opštinskog suda u Sarajevu, uhapšena u akciji tokom koje je priveden i advokat Omar Mehmedbašić, sumnjiče se za primanje mita.

Ekrem Bezdrob i Pašaga Selimović, koje je jučer uhapsila Federalna uprava policije (FUP), sumnjiče se da su od 2013. do 24. novembra 2015. godine zahtijevali i primali dar ili obećanje dara ili druge koristi od osuđenih osoba i advokata.

Dar su primili kako bi odgodili izdržavanje zatvorske kazne ili je zamijenili boravkom u kući sa elektronskom narukvicom, saopštilo je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu. Bezdrob i Selimović se sumnjiče i da nisu prijavili osobe koje su davale novac za navedene usluge, te da su odavali službene tajne.

Oni su predati Kantonalnom tužilaštvu, koje će nakon što ih ispita odlučiti da li će zatražiti njihovo pritvaranje.

U ovoj akciji FUP je uhapsio i sarajevskog advokata Omara Mehmedbašić,a koji je danas pušten na slobodu. Njegov branilac Senad Kreho rekao je da zbog dalje istrage ne može reći zašto je Mehmedbašić pušten.

„Istraga se nastavlja, vjerovatno. Ali pritvora neće biti bar za njega“, rekao je Kreho za CIN.

Kantonalno tužilaštvo je u saopštenju navelo kako je jedna osoba nakon što je odlučila da sarađuje sa organima gonjenja, saslušana kao svjedok.

Sam Mehmedbašić potvrdio je za CIN da u ovom slučaju ima status svjedoka.

Mehmedbašić je među najplaćenijim advokatima po službenoj dužnosti, o čemu je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) ranije pisao. Prema istraživanju CIN-a, Mehmedbašić je od 2006. do 2010. godine zaradio 864.000 konvertibilnih maraka.

Ekstra profiti za od(a)brane po službenoj dužnosti
Manji broj advokata u BiH ostvaruje velike zarade braneći po službenoj dužnosti. Njihove kolege sa manjim prihodima, ali i osuđenici, kažu da su u pojedinim slučajevima, mimo pravila, sudije sugerisale izbor advokata.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) je 2010. odlučilo da uvede novi sistem za praćenje odbrana po službenoj dužnosti.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.