Suspendovana tužiteljica Diana Kajmaković

Zamjenica glavnog državnog tužioca Diana Kajmaković je suspendovana nakon što ju je Vlada SAD-a uvrstila na crnu listu zbog povezanosti sa kriminalnim organizacijama.

Diana Kajmaković je danas suspendovana sa pozicije zamjenice glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH). Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH je saopćilo da je ovakva odluka donesena na zahtjev Ureda disciplinskog tužioca (UDT).

UDT je sredinom oktobra 2022. pokrenuo disciplinski postupak nakon što je Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) stavila Kajmaković na crnu listu zbog podrivanja demokratije i vladavine zakona u BiH. Prema navodima Vlade SAD-a, ime tužiteljice je spominjano u aplikaciji Sky koju su za komunikaciju koristile osobe iz kriminalnih krugova.

UDT je objasnio da istragu protiv Kajmaković vodi zbog: korištenja funkcije tužioca za ostvarivanje koristi za sebe ili druge, miješanja u rad drugih tužilaca i sudija s ciljem opstruisanja njihovih aktivnosti, ponašanja koje šteti ugledu tužilačke funkcije i ozbiljnog kršenja službene dužnosti. Kajmaković će biti suspendovana dok disciplinski postupak protiv nje ne bude pravosnažno okončan.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Neprijavljena imovina državne tužiteljice

Državna tužiteljica Vedrana Mijović je sa suprugom Dankom za 13 godina kupila pet nekretnina, ali neke od njih nije prijavila VSTV-u. Iako iz ove institucije nalažu da se prijavi sva imovina, za sudije i tužioce to nije obavezujuće jer već dvije i po godine ne postoje pravila o podnošenju finansijskih izvještaja.

Kažnjen tužilac Tomislav Ljubić

Glavni tužilac Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić je kažnjen smanjenjem plaće 10 posto na pet mjeseci, ali se na kaznu može žaliti Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN