Search
Close this search box.

Suspendovana tužiteljica Diana Kajmaković

Zamjenica glavnog državnog tužioca Diana Kajmaković je suspendovana nakon što ju je Vlada SAD-a uvrstila na crnu listu zbog povezanosti sa kriminalnim organizacijama.

Diana Kajmaković je danas suspendovana sa pozicije zamjenice glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH). Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH je saopćilo da je ovakva odluka donesena na zahtjev Ureda disciplinskog tužioca (UDT).

UDT je sredinom oktobra 2022. pokrenuo disciplinski postupak nakon što je Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) stavila Kajmaković na crnu listu zbog podrivanja demokratije i vladavine zakona u BiH. Prema navodima Vlade SAD-a, ime tužiteljice je spominjano u aplikaciji Sky koju su za komunikaciju koristile osobe iz kriminalnih krugova.

UDT je objasnio da istragu protiv Kajmaković vodi zbog: korištenja funkcije tužioca za ostvarivanje koristi za sebe ili druge, miješanja u rad drugih tužilaca i sudija s ciljem opstruisanja njihovih aktivnosti, ponašanja koje šteti ugledu tužilačke funkcije i ozbiljnog kršenja službene dužnosti. Kajmaković će biti suspendovana dok disciplinski postupak protiv nje ne bude pravosnažno okončan.

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.