Search
Close this search box.

Sutkinja Radmila Mandić nazvala „omaškom“ kopiranje presude

Sutkinja Općinskog suda u Širokom Brijegu Radmila Mandić potvrdila je na saslušanju pred Disciplinskom komisijom VSTV-a BiH da je kopirala dio tuđe presude u presudu protiv CIN-a i to nazvala „omaškom“.
Foto: Dženat Dreković (CIN)

Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) održao je glavnu raspravu u predmetu protiv sutkinje Općinskog suda u Širokom Brijegu Radmile Mandić koju, između ostalog, tereti za mogući prekršaj u radu tokom donošenja nepravomoćne presude za klevetu po tužbi firme „Lager“ protiv Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Sutkinja Mandić je potvrdila da je u presudu kopirala dijelove presude svoje kolegice Snježane Parlain koja je pet mjeseci ranije sudila u predmetu „Lager“ protiv „Žurnala“ a prije toga i u predmetu „Lager“ protiv „Inforadara“.

„Tačno je da sam koristila tu presudu. Istina da mi se dogodila tehnička greška u jednom dijelu”, rekla je Mandić pred Disciplinskom komisijom VSTV-a.

Na pitanje disciplinske tužiteljice Dejane Bojanić da li je pročitala presudu nakon što ju je napisala, sutkinja Mandić je odgovorila: „Pročitala sam, ali sam imala zdravstvenih problema i omaklo mi se. (…) Dogodila se omaška“. Dodala je da se vratila sa bolovanja i da je imala mnogo predmeta u radu.

Sutkinja Radmila Mandić je početkom decembra 2023. godine donijela nepravomoćnu presudu kojom je odlučila da je CIN dužan nadoknaditi 4.000 KM štete „Lageru“ iz Posušja zbog klevete te ukloniti sa portala istraživačke priče Lagerova roba s greškom“ i „Lagerovanje koncesija“ koje govore o načinu poslovanja ove firme.

Lagerova roba s greškom
Pravosudne institucije ispituju poslovanje posuškog „Lagera“ zbog poslova vrijednih oko četiri miliona KM. Sumnjaju da je kupcima umjesto novih isporučivao prepravljane mašine.
Lagerovanje koncesija
Firma „Lager“ iz Posušja je pogodovanjem vlasti dobila koncesije za eksploataciju prirodnih dobara u BiH, ali svoje obaveze ne ispunjava u potpunosti i duguje za koncesione naknade.

Nasuprot kratkom osvrtu na tekst koji je i bio predmet „Lagerove“ tužbe, sutkinja Mandić se u većem dijelu svoje odluke referisala na sadržaje koje CIN nije ni objavio.

Pokušavajući shvatiti niz nerazumljivih i nelogičnih navoda iz presude, redakcija CIN-a je poređenjem ove tri presude pronašla da je sutkinja Radmila Mandić u značajnom dijelu kopirala presudu kolegice Snježane Parlain koja je postupala u slučajevima „Inforadara“ i „Žurnala“ pa su na taj način zaključci sutkinje Parlain završili u presudi CIN-u.

Sve tri presude su donesene u korist firme „Lager“ iz Posušja.

Sud u Širokom Brijegu tereti CIN za klevetu zbog pisanja drugog medija
Općinski sud u Širokom Brijegu je donio nepravomoćnu odluku prema kojoj Centar za istraživačko novinarstvo mora platiti firmi „Lager“ štetu zbog klevete za navode iz „Žurnalovih“ tekstova. Širokobriješki sudovi su u tri mjeseca donijeli tri presude protiv medija u korist firme iz Posušja.

UDT je predmet formirao po službenoj dužnosti nakon što je CIN o tome objavio tekst, stavljajući sutkinji Mandić na teret disciplinski prekršaj „nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti”. Pored kopiranja dijela presude u predmetu protiv CIN-a sutkinju terete za još tri propusta u vršenju službene dužnosti, među kojima su kašnjenje u izradi rješenja i propust u postupanju prilikom rada u vijeću. Sutkinja nijedan nije osporila pred Komisijom VSTVBiH.

Disciplinski postupak protiv sutkinje Mandić će biti nastavljen u aprilu.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.