Search
Close this search box.

Sutkinji iz Prijedora deset mjeseci zatvora

Sutkinja Drena Marin je prvostepeno osuđena na deset mjeseci zatvora jer je postavljala svoju sestru za advokaticu po službenoj dužnosti, omogućivši joj zaradu od sedam hiljada maraka.

Drena Marin, sutkinja Okružnog suda u Prijedoru, osuđena je na deset mjeseci zatvora zbog krivičnog djela „povreda zakona od strane sudije“. Okružni sud u Banjaluci joj je zabranio obavljanje sudske prakse dvije godine nakon što presuda postane pravosnažna. Prvostepena presuda je izrečena nekoliko mjeseci nakon podizanje optužnice i Marin se na nju može žaliti.

Republično javno tužilaštvo optužilo je Marin zbog donošenja rješenja kojim je postavljala svoju sestru Sandu Zubanović za advokaticu po službenoj dužnosti u postupcima protiv maloljetnih lica. Marin je na poziciji sutkinje Osnovnog suda u Prijedoru donijela 16 rješenja od 2011. do 2016. godine na osnovu kojih je njenoj sestri iz budžeta isplaćeno 7.286 KM.

Marin je u ranijem razgovoru sa novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) kazala da je riječ o predmetima zastupanja maloljetnika u kontaktu sa policijom, a Zubanović je bila jedna od dvoje advokata koji su imali certifikat za rad na takvim predmetima. To su bili i argumenti odbrane u ovom postupku.

Marinova advokatica Jasminka Jovišević rekla je za CIN da je u ovom postupku tužilac koristio dva zakona, što nije dopustivo. Objasnila je da je opis krivičnog djela urađen po Krivičnom zakoniku Republike Srpske (RS), a pravna kvalifikacija po starom Krivičnom zakonu RS.

Kažnjeni napredovali u pravosuđu
Najmanje 14 sudija i tužilaca su, bez obzira što su pravili propuste u radu, napredovali na bolje radno mjesto ili su obnovili mandat na rukovodećoj poziciji.

CIN je u ranijim tekstovima pisao da je Marin zbog istog razloga disciplinski odgovarala 2018. godine kada je kažnjena smanjenjem plaće za 20 posto na tri mjeseca. Prije okončanja disciplinskog postupka, Marin je unaprijeđena na poziciju sutkinje u Okružni sud u Prijedoru.

Suspendovana je u vrijeme podizanja optužnice u julu 2021. godine i ta sankcija će ostati do pravosnažnog okončanja postupka.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.