Search
Close this search box.

Svjedok ne želi sukob sa Dacićima

Ovaj svjedok je skoro tokom cijelog ispitivanja govorio da se ne sjeća izjava koje je ranije dao Tužilaštvu.
Foto: CIN

Zaštićeni svjedok koji se danas pojavio na suđenju optuženim Harisu Zorniću (koji se ranije zvao Ljutvija Dacić), Hamdi Daciću i Aciku Canu rekao je pred Sudom Bosne i Hercegovine da ne zna ništa o švercu drogom, da mu nisu poznata pojedina imena te da nema ništa protiv optuženih s kojima ne želi biti u svađi.

Ova osoba je pristala svjedočiti u predmetu protiv braće Dacić, ali pod uvjetom da dobije zaštitu identiteta. Svjedočenje je obavljeno iz posebno uređene prostorije za zaštićene svjedoke kojima se na ovaj način krije identitet od javnosti.

Advokat odbrane Vlado Adamović je od predsjedavajućeg sudije Mirsada Strike zatražio da se isključi javnost iz praćenja predmeta. Njegovo je obrazloženje da postoji mogućnost da se direktnim ispitivanjem otkrije njegov identitet, kao i to da odbrana već od kraja prošle godine zna o kojem se svjedoku radi. Adamović je rekao da želi degradirati svjedoka, koji je ranije svjedočio za Tužilaštvo BiH, dok se danas pojavio u svojstvu svjedoka odbrane. Sudija Strika je odbio taj prijedlog.

Ovaj svjedok je skoro tokom cijelog ispitivanja govorio da se ne sjeća izjava koje je ranije dao Tužilaštvu. Nijekao je da mu je poznato bilo šta u vezi sa švercom droge koji se optuženim stavlja na teret. Svjedok je rekao da je samo dobio ponudu od jednog od braće Dacića da radi fasadu i prozore na njihovom hotelu Exclusive. Prema njegovim riječima, tom prilikom ga je neki Turčin pitao: „Koliko kila?“, nakon čega je taj Turčin od Dacića dobio udarac nogom. Na pitanje advokata Adamovića: „Kojih kila?“, svjedok je odgovorio da se ne sjeća: „Šta mislite šta su kile? Nije mi droga nuđena, nego kile. Ne znam šta sam pričao.“ U toku tog izlaganja svjedoka umiješala se tužiteljica Dijana Kajmaković, uz napomenu da je pomenuti Turčin ustvari Acik Can.

Svjedoku je nekoliko pitanja postavio i optuženi Zornić. Pitao ga je da li su u sukobu ili zavadi. Svjedok je odgovorio da nisu. Zornić je tada rekao da ima punu sigurnost od braće Dacića.

U toku ispitivanja svjedok je kazao da je napadnut u sarajevskom Hotelu Holiday Inn i da su mu tada nanesene teške tjelesne povrede. Rekao je da iza toga ne stoje braća Dacić. Kazao je da mu je automobil dva puta napadnut, a za sve je okrivio advokata Fahriju Karkina i Vladu Adamovića, za koje je rekao da rade udruženo. Svjedok je rekao da mu je Karkin na prošlom saslušanju, kada ga je Tužilaštvo ispitivalo, prijetio odavanjem identiteta. Nakon toga je njegov identitet objavljen u jednom sarajevskom dnevnom listu. Svjedok je rekao da su ga nakon toga napale osobe koje je ranije poznavao iz zatvora. Za napade je optužio advokate Adamovića i Karkina koji nije prisustvovao ovom današnjem ročištu. Adamović je prekinuo ispitivanje i najavio podizanje krivične prijave zbog tih izgovorenih riječi.

Danas je trebala svjedočiti i Saveta Zvizdić, ali se ona opet nije pojavila. Ranije je Sud BiH donio odluku kojom zadužuje Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) da je privede jer se nije odazvala na nekoliko ranijih ročišta, međutim, nisu je mogli pronaći. Sljedeće ročište će biti održano 9. oktobra. Tužilaštvo braću Daciće, Acika Cana i pravno lice „Majorka“ optužuje za trgovinu drogom kojom su, navodno, zaradili više miliona maraka koji su poslije „oprani“ kroz izgradnju Hotela Exclusive.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.