Svjedok optužuje Ramu Brkića za zaradu na drogi

Svjedok Nedžad Kurtović je danas pred Sudom Bosne i Hercegovine (BiH) rekao da je Rami Brkiću, bivšem komesaru Policije Unsko-sanskog kantona (USK), dao minimalno 40.000 KM od zarade prodajom droge. Kurtović je svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) u predmetu koji se vodi protiv Brkića i ostalih, za organizovani kriminal, trgovinu drogom, zloupotrebu položaja i primanje mita.

Kurtović je na ročište došao iz zeničkog zatvora u kojem služi kaznu od godinu i po za neovlašten promet opojnim drogama. U izjavi pred Sudom Kurtović je kazao da je Brkića upoznao 1993. godine u vojsci, kada je bio pripadnik specijalne policije, a da je optužene iz istog predmeta – Senada Šabića i Satka Kekića – upoznao kasnije. Ideju oko proizvodnje droge Brkić mu je dao prije par godina u bihaćkom kafiću „Pogi“ i kao pomoć ponudio Šabića, Kekića i Zijada Muratovića. Prema tvrdnji ovog svjedoka, Šabić i Kekić su vodili cijelu tu operaciju i jedini su u Kantonu znali proizvoditi drogu u ovim specijalnim uvjetima. Navodno, za to su se specijalizirali u Holandiji.

Kurtović je rekao da su mlade stabljike marihuane i uređaji za proizvodnju droge stigli iz Hrvatske i prvobitno su bili smješteni u njegovoj kući u Bihaću, a poslije su prebačeni u halu Envera Okanovića u istom gradu. Kurtović je dalje govorio da je Okanovićeva hala bila prilagođena, tako što su u njoj bili smješteni i pilići čiji je miris prekrivao miris marihuane. Okanović nije odmah znao za šta se hala koristi. Tek nakon velikih računa za vodu i struju on je saznao za proizvodnju droge, nakon čega je pristao da se brine o zasađenim biljkama.

Nedžad Kurtović
Foto: Sud BiH

Kupci su, prema Kurtovićevim riječima, bili stranci koji su iz Holandije u Bihać dolazili na kušanje marihuane koju je poslije Kekić prebacivao preko granice u ruksaku, u količini od po 20 kilograma. Iz ove hale je prodano 100 kilograma marihuane. Svjedok je rekao da je on samo bio posrednik u prebacivanju novca od prodaje droge koji je Šabić davao za Brkića. Kurtović je kazao da je Brkiću u dva navrata dao po 20.000 KM i da je primopredaja bila u blizini Brkićeve kuće. Nakon sukoba Kurtovića i Šabića sadržaj hale je prvo preseljen u halu u Velikoj Kladuši, a zatim u onu u Gati, naselju kod Bihaća.

Dok je tužilac Olega Čavka ispitivao svjedoka Kurtovića, on je rekao da se boji za svoj život te da će biti ubijen. Za to je unaprijed optužio Brkića i Šabića. Kurtović je kazao i da mu je supruga tokom jedne posjete u zatvoru rekla da joj je jedan od optuženih – Adnan Alijagić – nudio novac kako bi njezin suprug odustao od svjedočenja.

Posljednja dva ročišta u predmetu protiv Rame Brkić i drugih, koja su trebala biti održana 22. i 29. augusta, odgođena su zbog bolesti optuženog Kekića koji je u Kantonalnoj bolnici u Bihaću ležao sedam dana. Kekić je na današnjem ročištu rekao da su njegovi zdravstveni problemi nastali zbog upale gušterače i kamenca u bubregu, zbog čega je u posljednjih mjesec dana omršavio 31 kilogram.

On je tražio od Suda da mu odobri liječenje u Sloveniji, jer posjeduje zdravstveno osiguranje ove zemlje. Tužilaštvo je zahtijevalo da se prijedlog Kekića odbije te da se o državnom trošku liječi u BiH, kako ne bi zloupotrijebio izlazak iz zemlje. Sud će se o ovom zahtjevu izjasniti naknadno.

Na današnjem ročištu je sa Tužilaštvom postignut i sporazum o priznaju krivice između Arisa Mašića i Ibrahima Hodžića, optuženih za protuzakonito posredovanje, odnosno zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i primanje dara. Mašić se u optužnici sumnjiči da je kao aktivista Stranke demokratske akcije (SDA) intervenisao kod članova Nezavisnog odbora za izbor komesara Ministarstva unutrašnjih poslova USK-a, da svoj glas daju Brkiću za novi mandat komesara policije. Hodžića Tužilaštvo tereti da je primao mito od počinilaca saobraćajnih prekršaja, u čemu je učestvovao i Ramo Brkić.

Državno tužilaštvo je do sada postiglo 11 sporazuma o priznanju krivice. Njima se na teret stavlja organizovani kriminal, proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, zloupotreba položaja i ovlaštenja, protuzakonito posredovanje, ovjera neistinitog sadržaja, primanje dara i drugih oblika koristi te krivotvorenje isprava.

Sljedeće ročište je zakazano za 12. septembar, kada će Kurtovića ispitati i odbrana. Tužilac Čavka je najavio da će u toku postupka biti saslušana 133 svjedoka.

Objavljeno: 5.9.2012. godine

 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Podignuta optužnica protiv vlasnika i direktora Lagera

USKOK je podigao optužnicu protiv devet osoba, a među njima su vlasnik bh. firme „Lager“ Milenko Bašić i izvršni direktor Dragan Stipić. Njima se na teret stavlja da su bivšoj gradonačelnici Knina i državnoj tajnici Josipi Rimac davali mito kako bi im isposlovala dozvole za gradnju vjetroelektrane.

Uhapšen bivši direktor KCUS-a Faris Gavrankapetanović

SIPA je privela bivšeg direktora KCUS-a Farisa Gavrankapetanovića, uposlenicu ove zdravstvene institucije Muvedetu Čedić te bivšeg premijera i ministra zdravstva Kantona Sarajevo Fikreta Musića i Zlatka Vukovića. Tužilaštvo KS ih sumnjiči da su 2011. i 2012. godine nezakonito proveli javne nabavke.

Jasenku Tufekčiću osam mjeseci zatvora

Federalni delegat Jasenko Tufekčić je priznao krivicu za prevaru u službi i krivotvorenje isprava zbog čega je osuđen na osam mjeseci zatvora. Postupak protiv njega je pokrenut nakon što je CIN otkrio da je zloupotrebljavao naknade za troškove prevoza i dnevnice.

Policijska korupcija miriše na janjetinu

Policajac Elvedin Džigum iz Bosanskog Petrovca je godinama uzimao novac od vozača kamiona kako bi im opraštao saobraćajne prekršaje. Policijski komesar i komandiri su to znali, ali umjesto da ga kazne, oni su ga štitili.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN