Svjedok pokajnik u slučaju Zijada Turkovića mijenja iskaz

Mirza Drinić, svjedok pokajnik u slučaju optuženog Zijada Turkovića i drugih, rekao je danas pred Sudom BiH da izjava koju je ranije dao Tužilaštvu i na osnovu koje je prošle godine sklopio sporazum o krivnji nije istinita. Prema njegovim riječima, iskaz je dao u želji da okonča spor koji se vodi protiv njega.

Drinić je osuđen na godinu dana zatvora, uz obavezu da svjedoči protiv Turkovića. Drinić je osuđen zato što je nabavio motorole koje su korištene u pljački Cargo centra Međunarodnog aerodroma u Sarajevu i zato što nije prijavio pljačku za koju je znao da će biti počinjena.

Cargo centar je opljačkan 2007. godine, pri čemu je odneseno 2,5 miliona KM. Za ovo djelo su optuženi Turković i njegovi suradnici.

Drinić u svjedočenju kaže da je iskaz dao zbog pritiska tužitelja da će ići u pritvor i da nije istina da je znao šta će se desiti u Cargo centru. Na današnjem procesu svjedok nije mogao biti precizan ko mu je od tužitelja prijetio. Kaže da je sve što se navodi u njegovoj izjavi koju je dao u svojstvu svjedoka potvrda onoga što je izjavio i Isljam Kalender, ključni svjedok u ovom slučaju. „Potpisao sam samo da se riješim svega“, rekao je Drinić.

Zijad Turković na jednom od ročišta u Sudu BiH.
Foto: Sud BiH

On je, također, rekao da je u pitanju samo jedna motorola, a ne više njih, kako se to spominje u izjavi. Uz to, naveo je da je u vezi sa tom motorolom imao svađu sa Turkovićem. Optuženiku je motorolu posudio, jer je preko nje mogao čuti što se dešava u policiji, ali mu je Turković nije htio vratiti sve do pljačke Cargo centra. Kaže da je posumnjao da je to učinio Turković, ali da nije prijavio policiji jer se bojao za svoj život: „Zika je takav. Danas grli, ljubi – sutra puca“, izjavio je Drinić u iskazu.

Prema pričanju Drinića, njih dvojica su prije svađe u vezi sa motorolom bila u dobrim odnosima. Čak je Turković bio kod njega nekoliko dana u Zenici. Drinić je iskazao sumnju da je posjeta bila radi skrivanja nakon pucnjave u restoranu „Bosna“ u Sarajevu. Drinić tvrdi da mu je Turković nudio sudjelovanje u pljački Cargo centra, ali da je odbio. Poslije je sreo Marija Tolića, čija se smrt stavlja Turkoviću na teret, koji mu je, navodno, rekao da je trebao ponudu prihvatiti. Svjedok pokajnik je rekao i da je Turković imao nadimke: Nervozni, Žilavi, Mršavi – koji su opisivali njegovo ponašanje.

Pred Sudom BiH svjedočili su i Suad Mujezinović, koji se javio putem videolinka iz Višeg suda u Podgorici (Crna Gora), Dženan Šećerbajtarević, Refik Lagarija, Mirza Karačić te Amer Mezit.

Zijad Turković je optužen za organizovani kriminal, trgovinu drogama, razbojništvo, iznudu, trgovinu oružjem i druga djela. U optužnici Tužilaštva BiH se, između ostalog, navodi i da je Turković u periodu od početka 2005. do septembra 2010. godine rukovodio grupom ljudi koja je u promet stavljala heroin i kokain. Optužen je i za: pet ubistava, tri pokušaja ubistva, pljačku 2,5 miliona KM u Cargo centru Međunarodnog sarajevskog aerodroma, nezakonito sticanje dionica Fabrike čarapa Ključ te pranje novca.

Sljedeće ročište zakazano je 06. septembra.

Objavljeno: 16.8.2012. godine

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN