Svjedok tvrdi da je Zijad Turković dolazio u Cargo centar prije pljačke

Darjan Veličanin, radnik Cargo centra Međunarodnog aerodroma Sarajevo, rekao je danas pred Sudom Bosne i Hercegovine (BiH) da je Zijad Turković dolazio na Aerodrom godinu dana prije pljačke, kada je uzeo novac koji mu je proslijedio Suad Glavinić, tadašnji radnik Aerodroma.

Veličanin je, svjedočeći protiv Zijada Turkovića, rekao da je kolega ostavio novac za Turkovića koji je došao u smjenu kada Glavinić nije radio. Prema tvrdnji svjedoka, Turković je po novac došao u sivom golfu iz kojeg nije izašao, već je novac uzeo iz auta i nakon toga se odvezao.

Cargo centar Međunarodnog aerodroma Sarajevo je opljačkan 5. decembra 2007. godine, pri čemu je odneseno 2,5 miliona KM koje su pripadale ABS Banci Sarajevo. Prema navodima iz optužnice Tužilaštva BiH, organizator cijele operacije je bio Turković. Glavinić je bio optužen za učešće u pljački Aerodroma, međutim, usljed nedostatka dokaza, Sud ga je oslobodio optužbi.

Svjedok Veličanin je ispričao da je Glavinić na dan pljačke bio na platou Cargo centra, što je suprotno ranije datim izjavama policiji. Ranije je tvrdio da je Glavinić radio na rendgenu za pregled robe.

Bruno Franjić, vještak za balistiku i mehanoskopiju, rekao je da je do sada urađeno 13 nalaza u vezi sa ovim slučajem. On kaže da je vještačio čahure, zrna, dvije brave sa ključevima te odjeću sa ekshumiranih tijela Midhata Mekića i Lucije Salas Cortez, za čije ubistvo se, također, tereti Turković. Franjić je u svom nalazu iskazao mišljenje da je na nekoliko mjesta na kojima su pronađeni meci i čahure korišteno isto oružje. Riječ je o vatrenom oružju – hekleru i škorpionu.

Pred Sudom su danas svjedočili i Dženan Šećerbajtarević, Almir Zajko, Jasmina Salihović, Anefija Čolić i vještak Adem Čelik.

Zijad Turković je optužen za organizovani kriminal, trgovinu drogama, razbojništvo, iznudu, trgovinu oružjem i druga krivična djela. U optužnici Tužilaštva BiH se, između ostalog, navodi i da je Turković u periodu od početka 2005. do septembra 2010. godine rukovodio grupom ljudi koja je prodavala heroin i kokain. Optužen je i za: pet ubistava, tri pokušaja ubistva, pljačku 2,5 miliona KM u Cargo centru Međunarodnog aerodroma Sarajevo, nezakonito sticanje dionica Fabrike čarapa „Ključ“ te pranje novca.

Sljedeće ročište je zakazano za 20. septembar a 4. oktobra ove godine će početi iznošenje materijalnih dokaza Tužilaštva BiH.

Objavljeno: 6.9.2012. godine

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN