Svjedok u slučaju Turkovića i drugih svjedočio o dugu od 35.000 eura

Drago Neimarević, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) u slučaju Turkovića i drugih, izjavio je danas na Sudu BiH da je prvooptuženi Zijad Turković bio dužan oko 35.000 eura ubijenom Mariju Toliću.

Zeničanin Tolić je ubijen u martu 2010. godine, zajedno sa Vernerom Ajdarijem, u iznajmljenoj kući u sarajevskom naselju Bistrik. Njihova tijela su pronađena u Ivan-Sedlu, a za njihovu likvidaciju se tereti Turković.

Tolić i Ajdari su posljednji put viđeni u sarajevskom naselju Pofalići u restoranu Toscana. Tu noć su se zbog naplate duga od Turkovića zaputili iz Zenice u Sarajevo.

Svjedok je izjavio da ga je Tolić nazvao iza ponoći, rekavši da je u glavnom gradu zajedno sa Ajdarijem te da je sreo „Crnogorku“. Objasnio je da je „Crnogorka“ znak za Midhata Mekića, za čije ubistvo se, također, Turković tereti. Neimarević je kazao da mu je to bilo sumnjivo jer je i Mekić Toliću dugovao novac. Rekao je da mu je Tolić ispričao kako je Mekića zvao da mu vrati novac, ali ga je ovaj izbjegavao. Susret je svjedoku zbog ovih okolnosti zvučao čudno. Rekao je da su se dogovorili da ujutro zajedno doručkuju, ali je Tolićev broj telefona sutra bio nedostupan.

Nakon dva dana, prisjeća se svjedok, došao je Lola Tolić i rekao da mu je brat Marijo nestao, nakon čega su otišli u Sarajevo da ga potraže. Sastali su se sa Nijazom Karkeljom koji je rekao da je, navodno, čuo neke informacije o Mariju, ali je za to htio novac.

Svjedok Neimarević je rekao da su njih trojica skupa sa Mirzom Drinićem, Erminom Delićem i Mariom Sovom imali poslije toga susret i sa Turkovićem kako bi doznali informacije o Toliću. Međutim, Turković je tada rekao da nestalog Marija nije vidio.

Drinić i Delić su prije godinu dana sa Tužilaštvom BiH sklopili sporazum o priznanju krivice u ovom istom predmetu i osuđeni su na godinu dana.

Pred Sudom su svjedočili i Ermin Delić, Safet Avdić, Mirzeta Fatić, Kasim Krivo, Dragana Dostić i Enisa Berbo.

Zijad Turković je optužen za organizovani kriminal, trgovinu drogama, razbojništvo, iznudu, trgovinu oružjem i druga krivična djela. U optužnici Tužilaštva BiH se, između ostalog, navodi i da je Turković u periodu od početka 2005. do septembra 2010. godine rukovodio grupom ljudi koja je u promet stavljala heroin i kokain. Optužen je i za pet ubistava, tri pokušaja ubistva, pljačku 2,5 miliona KM u Cargo centru Međunarodnog sarajevskog aerodroma, nezakonito sticanje dionica Fabrike čarapa „Ključ“ te pranje novca.

Sljedeći pretres je najavljen za 09. august.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN