Search
Close this search box.

Talirević uvrijedio i oklevetao novinarku CIN-a

Općinski sud u Sarajevu je donio nepravosnažnu presudu prema kojoj doktor Emir Talirević mora platiti odštetu Centru za istraživačko novinarstvo i novinarki ove redakcije zbog uvrede i klevete.
Doktor Emir Talirević treba platiti 4.000 KM Centru za istraživačko novinarstvo i novinarki ove redakcije zbog klevete i uvrede. (Foto: CIN)

Emir Talirević je 2016. godine na društvenoj mreži Facebook iznio neistine i uvrede o Centru za istraživačko novinarstvo (CIN) i novinarki Selmi Učanbarlić, navedeno je u nepravosnažnoj presudi Općinskog suda u Sarajevu.

Talirević je tada, između ostalog, napisao da se CIN finansira od poklona te da se novinarka Učanbarlić i njene kolegice bave prostitucijom. To se desilo nakon što je CIN objavio dva istraživačka teksta o poslovanju Talirevićeve privatne zdravstvene ustanove „Moja klinika“ i sarajevskih zdravstvenih ustanova.

CIN je tužio Talirevića, a Općinski sud u Sarajevu je prije sedam dana presudio u korist CIN-a i novinarke. Prema ovoj presudi, Talirević treba platiti 4.000 maraka nematerijalne štete.

Sud je utvrdio da je Talirević na Facebooku iznio „brutalne uvrede“ i neistine.

„U konkretnom slučaju tuženi je izašao izvan okvira objektivnog i ušao u područje neprihvatljivog napada na ugled tužilaca“, navedeno je u presudi.

CIN-ov advokat Nedim Ademović kaže da novinari istraživači ne smiju biti meta napada osoba koje nastupaju sa pozicije moći te da ih država mora efikasno, sistemski i institucionalno štititi.

„Sud je još jednom potvrdio da svaki čovjek, bez obzira koliko sebe smatra važnim, mora znati da javno izgovorena riječ ne znači samo slobodu izražavanja, već nosi sa sobom i odgovornost. Dokazali smo u postupku da je dr. Emir Talirević prekoračio granice slobode izražavanja te zašao u sferu klevetanja i vrijeđanja“, rekao je Ademović.

Ova presuda nije konačna i na nju se obje strane mogu žaliti Kantonalnom sudu u Sarajevu.

CIN je 2016. godine objavio da je Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ nakon imenovanja Sebije Izetbegović za direktoricu prestala raditi patohistološke analize. Taj posao je povjeren privatnoj klinici Talirevića po skoro tri puta višoj cijeni.

Skupa patohistologija Sebije Izetbegović
Nakon imenovanja Sebije Izetbegović za direktoricu Opća bolnica je prestala raditi patohistološke analize, a posao je povjeren privatnoj poliklinici poznanika direktorice po skoro tri puta višoj cijeni.

U drugom istraživanju CIN je pisao kako je ova privatna klinika dobijala poslove od Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo kojim je rukovodio Faris Gavrankapetanović.

Javni poziv za privatnika Talirevića
Na tendere za usluge patohistologije u Sarajevu mogle su se javiti isključivo privatne firme, a samo je jedna imala dozvolu za tu vrstu analiza.

Nakon CIN-ove tužbe i Talirević je podnio tužbu zbog klevete. On je tužio CIN zbog navoda iznesenih u tekstovima. Ovaj postupak se još vodi pred Općinskim sudom u Sarajevu.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.