Telefon za prijavu korupcije na čekanju

Građani BiH ne mogu putem telefona prijaviti korupciju Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije jer broj za prijave još uvijek nije u funkciji. U Agenciji kažu da trenutno nemaju osoblja koje bi primalo prijave te da se nadaju da će linija biti osposobljena do kraja godine.

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije je početkom marta ove godine uspostavila internetsku stranicu putem koje sloganom „Zajedno protiv korupcije!“ poziva građane da prijave korupciju.

Međutim, u dnu stranice stoji obavještenje da telefonski broj za prijavu korupcije trenutno nije u funkciji. Sanita Rožajac, savjetnica za medije u Agenciji, kaže da još uvijek nema dovoljno zaposlenih ljudi koji bi mogli primati prijave.

„Mi, osim direktora i dva zamjenika, nemamo uopšte stalno zaposlenih u Agenciji, tako da sve dok se ne zaposle ljudi, jednostavno, ne može niko preuzeti na sebe tu obavezu“, kaže Rožajac.

Ona pojašnjava da je Vijeće ministara tek prije desetak dana usvojilo Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Agencije te dodaje kako se nada da će do kraja godine Agencija imati „pristojan broj ljudi“ koji će se ozbiljnije pozabaviti prijavama korupcije.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je ranije objavio informaciju da je korupciju moguće prijaviti Agenciji putem maila, a Rožajac je kazala da su do sada na ovaj način primili oko 40 prijava. Među njima, kako kaže, je veliki broj onih koje nisu u nadležnosti Agencije.

Prijave trenutno primaju direktor Agencije i njegova dva zamjenika, koji ih pregledaju i dalje prosljeđuju nadležnim institucijama, ukoliko su utemeljene.

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije je osnovana početkom 2010. godine, a tek u julu 2011. godine je Parlamentarna skupština BiH imenovala direktora i dva zamjenika.

„Tek stajemo na noge i tek bi se u budućnosti trebalo osjetiti da ova agencija radi i da ispunjava svrhu svog formiranja i postojanja“, kaže Sanita Rožajac.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN