Search
Close this search box.

Tigar u zatvoru

Hamdija Abdić Tigar, ratni komandant i član izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH izbjegavao je odsluženje zatvorske kazne pravdajući to zdravstvenim razlozima. Uhapšen je sinoć ispred hotela u sarajevskom naselju Ilidža i prebačen u zatvor gdje će odslužiti dvogodišnju zatvorsku kaznu.

Abdić je više puta osuđivan – uglavnom uslovno, dok je 2007. godine pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora.

U ovom slučaju, Abdić je optužen da je počinio krivično djelo razbojničke krađe i razbojništva. Vrhovni sud Federacije BiH je prije dvije godine potvrdio presudu protiv njega i Emina Pivića zbog pokušaja iznude 200.000 DEM od Nedžada Bajrića.U presudi stoji da su Abdić i Pivić, kako bi iznudili novac, Bajrića udarali po glavi i ostalim dijelovima tijela a potom su mu ispalili metak u nogu i ostavili ga na mjestu zločina. Tada su mu uzeli mobitel, sat i automobil.

Prošle godine Abdić je pristao na razgovor sa novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva. Intervju koji je vođen u Bihaći, gdje je Abdić nastanjen, rađen je u sklopu projekta o stanju bh. nogometa i odnosio se na probleme sa zakonom zvaničnika Nogometnog saveza BiH, među kojima je i Abdić. Ratni komandant je tada rekao da je nevin i da su mu sve namjestili njegovi protivnici.

Kasnije je Abdić nastojao da izbjegne odlazak na odsluženje dvogodišnje zatvorske kazne pravdajući to zdravstvenim razlozima što je sud nekoliko puta i uvažio. U intervjuu za CIN je rekao da se nada da zbog zdravstvenih razloga neće odslužiti kaznu.

Kada se zadnji put nije odazvao pozivu suda za izdržavanje kazne, za njim je izdata potjernica i uhapšen je ispred hotela Hercegovina gdje je bila smještena nogometna reprezentacija BiH koja se pripremala za odlazak u Estoniju na jednu od najvažnijih kvalifikacionih utakmica za svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010 godine.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.