Tužba za nadoknadu štete zbog presude Lejle Fazlagić

Nasljednik Sare Šarike Farhi traži nadoknadu od BiH i Kantona Sarajevo od 340.000 KM zbog nezakonitog preknjižavanja kuće na Alifakovcu u Sarajevu.

Ljekar iz Loznice Boris Farkić podigao je tužbu protiv Bosne i Hercegovine (BiH) i Kantona Sarajevo zbog nezakonitog preknjižavanja imovine u sarajevskom naselju Alifakovac njegove umrle majke Sare Šarike Farhi.

Farkić u ovom sporu pred Sudom BiH traži nadoknadu od 340.000 KM za kuću i zemljište koje je 2013. godine u lažnom sudskom sporu sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Lejla Fazlagić preknjižila na svoju umrlu majku. Ista nekretnina je potom u još jednom lažnom sporu koji je vodila sutkinja ovog suda Milena Rajić preknjižena na Fazlagićkinog molera Arifa Ibrahimovića. On je ovu nekretninu prodao 2016. godine sarajevskom ugostitelju Almiru Hamamdžiću za 180.000 KM. Hamamdžić je na mjestu kuće Sare Šarike Farhi izgradio hotel.

Imovina ove i niza drugih jevrejskih porodica iz Sarajeva, od kojih su neke stradale tokom holokausta u Drugom svjetskom ratu, proglašena je napuštenom. Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je otkrio da su iza umrlih vlasnika nekretnina ostali nasljednici koji nisu bili obaviješteni o preknjižavanju imovine. Priča koju je objavio CIN podstaknula je neke od njih da zatraže povrat imovine ili nadoknadu štete.

Sutkinja Fazlagić raskućila žrtve holokausta
Kuće, stanovi i poslovni prostori sarajevskih Jevreja stradalih u holokaustu preknjiženi su na nove vlasnike, zahvaljujući nezakonitim presudama sutkinje koja je na isti način i sama prisvojila dvije nekretnine u najužem dijelu grada.

Farkićeva tužba počiva na odredbama Ustava Republike Srpske i Zakona o sudovima Federacije BiH koji propisuju pravo na nadoknadu štete koju nezakonitim ili nepravilnim radom pričini službeno lice, državni organ ili organizacija. Princip vladavine prava zahtijeva da oštećeni, u konkretnom slučaju tužitelj, može tražiti naknadu štete koju je pretrpio zbog nezakonitog i nepravilnog rada sudije, navedeno je u tužbi.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je prošle godine tužbu protiv sutkinje Fazlagić jer je, uz ostalo, od 2011. do 2016. godine razbaštinila desetine vlasnika nekretnina u Sarajevu, preknjižavajući njihove kuće, stanove, poslovne prostore i zemljišta na sebe, svoje srodnike i poznanike. Najčešće su na meti bile napuštene nekretnine sarajevskih Jevreja stradalih u Drugom svjetskom ratu, drugih pokojnih Sarajlija te imovina pojedinih preduzeća. U optužnici je navedeno da je prema presudama sutkinje Fazlagić nezakonito preknjiženo 19 nekretnina, vrijednih skoro osam miliona KM.

Sutkinja Fazlagić je u bjekstvu u susjednoj Hrvatskoj gdje živi od 2016. godine. Ministarstvo pravde Republike Hrvatske nije se očitovalo o zahtjevu BiH za njeno izručenje.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN