Search
Close this search box.

U BiH raste broj kriminalnih djela

Prema podacima policijskih agencija, u Bosni i Hercegovini raste broj krivičnih djela. U Informaciji o stanju kriminaliteta u BiH se navodi da je u prošloj godini zabilježeno 37.784 krivična djela, odnosno 13 posto više nego u 2010. godini. Informaciju je sačinilo Ministarstvo sigurnosti BiH a jučer ju je usvojio Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i zadužio ovo ministarstvo da u što kraćem roku izradi i informaciju o stanju sigurnosti u BiH za 2011. godinu te je dostavi Parlamentu na razmatranje.

U Informaciji je navedeno kako pokazatelji stanja kriminaliteta u BiH imaju za cilj da zakonodavnoj vlasti posluže u donošenju zakona i unapređenju postojećih, u cilju efikasnije borbe protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma.

Prema navedenim pokazateljima u prekograničnom kriminalu prevladavaju krivična djela u vezi sa drogama. Identificirana su 73 počinioca, pri čemu je bilo i slučajeva organiziranog kriminala u koji su bili umiješani i državljani BiH i Srbije.

U odnosu na 2010. godinu, prošle godine je smanjen broj pljački banaka i pošti, ali je u porastu suma otuđenog novca – u ukupnom iznosu od 1.278.248 KM. Zabilježena je i pljačka 20 sportskih kladionica, 15 benzinskih pumpi i dva kasina. Prošle godine su se desili i napadi na poslovnice javnih preduzeća „Sarajevostan“ i „Elektrodistribucija BiH“, pri čemu je opljačkano preko 40.000 KM.

U Informaciji se navodi da je u padu krađa automobila. U prošloj godini je ukradeno 1.090 vozila, što je za skoro 34 posto manje u odnosu na 2010. godinu. Ministarstvo sigurnosti BiH to povezuje sa policijskih akcijama kontrole autootpada na cijeloj teritoriji BiH u kojima su pronađena ukradena vozila.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.