Search
Close this search box.

U Dubrovniku počelo suđenje Zoranu Čegaru

Zoranu Čegaru, šefu Uniformisane policije FBiH, počelo je suđenje na Općinskom sudu u Dubrovniku za krivično djelo prevare, o čemu je CIN ranije pisao.

Zoran Čegar, načelnik Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije (FUP), došao je danas na Općinski sud u Dubrovniku gdje mu je počelo suđenje pod optužbom da je prevario Darka Markovića, vlasnika „Prožure“, agencije za iznajmljivanje jahti i automobila sa otoka Mljeta, za 20.000 eura.

„Ne smatram se kriv, prema optužnici“, rekao je Čegar na Sudu.

Prema optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku, Čegar je sredinom 2017. godine od Markovića zatražio da mu proda automobil Mercedes E klase i gumeno plovilo koje je u vlasništvu preduzeća. Čegar mu je rekao da će mu platiti kada proda zemlju u Bosni i Hercegovini (BiH) iako je znao da nije njen vlasnik, već samo posjednik. Obećao je nagraditi Markovića ako se njegovo ime ne pojavi u ugovoru. Trgovanje je htio prikriti objašnjenjem da je visoki policijski službenik i da ne želi da ga povezuju sa ovim poslom.

Marković mu je povjerovao i uz punomoć predao na raspolaganje plovilo i automobil koje je Čegar preprodao. Umjesto da plati 20.000 eura, od Markovića je zatražio da kupi još jedno plovilo od 40.000 eura, nudeći zauzvrat udio u zemljištu u BiH, ali je Marković to odbio, tražeći novac za već isporučeno auto i plovilo.

Prema Kaznenom zakonu Republike Hrvatske, za prevaru u kojoj je pričinjena materijalna šteta za koju je Čegar optužen propisana je zatvorska kazna od jedne do osam godina.

Čegarova braniteljica Gordana Grubeša za Markovića je koristila izraz „navodno oštećeni“, rekavši da će dokazati da se on naplatio, a novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) je kasnije rekla da se radi o iznosu koji je višestruk u odnosu na onaj koji potražuje. Uz određene materijalne dokaze za svjedoke će, uz druge, pozvati i Selmu Filipović, profesoricu sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu koja je, prema riječima braniteljice, bila prisutna prilikom dogovora između Čegara i Markovića.

Domagoj Raguž, sudija Općinskog suda u Dubrovniku, u uvodnom obraćanju je naveo da Čegar posjeduje kuću u Sarajevu, stan u Krvavicama kod Makarske i automobil Toyotu. Na sudijino pitanje da li posjeduje drugu imovinu za koju Sud ne zna, Čegar je slegnuo ramenima i dodao da ima Mercedes E klase iz 2011. godine i plaću od 3.200 KM.

CIN je početkom ove sedmice objavio da je Čegar dio imovine u BiH stekao na nezakonit način. Novinari su otkrili da je u posljednjih 20 godina trgovao brojnim nekretninama: kućama, apartmanima i zemljišnim posjedima u BiH i Hrvatskoj, a u njegovom posjedu su bili i: brojni automobili, brodice, motocikli i motorne sanke. Često je trgovao bez novca, razmjenjujući svoje i tuđe nekretnine i vozila. Njegovi partneri to žargonski nazivaju “trange-frange” poslovima.

Dvostruki život policajca Čegara
Šef uniformisane policije FBiH Zoran Čegar je optužen za prevaru u Hrvatskoj. Dio imovine u BiH je stekao na nezakonit način. CIN otkriva da je na osnovu falsifikovanih dokumenata zaposjeo tuđe imanje.

Čegar je danas vlasnik: luksuzne vile i višespratne kuće u Sarajevu, apartmana na Bjelašnici i u Neumu te golemih zemljišnih posjeda sa nekoliko objekata na Nišićkoj visoravni. Dio nekretnina nije uknjižio jer su izgrađene bez građevinskih dozvola. Imanje na Baricama i Nišićima kod Sarajeva stekao je koristeći se fiktivnim ugovorom i falsifikovanim dokumentima.

Novinari CIN-a su otkrili i da je šef Uniformisane policije FBiH optužen za prevaru u Hrvatskoj, zbog čega mu se i sudi u Dubrovniku. To njegovi šefovi nisu znali. Međutim, nakon što je priča objavljena, ministar Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP) Aljoša Čampara je najavio istragu kako bi se utvrdila Čegarova odgovornost.

„Ukoliko je ovo tačno sve, onda mislim da se radi, stvarno, o jednoj apsurdnoj situaciji gdje je protiv čovjeka podignuta optužnica za prevaru, a on odlučuje o pravima i dužnostima drugih policijskih službenika“, rekao je Čampara.

Odvjetnica Grubeša je na prijedlog svog klijenta predložila da se suđenje zatvori za javnost jer mu štete medijski natpisi, budući da se radi o visokopozicioniranom policijskom službeniku te da on može odgovoriti izvan Suda na pitanja novinara. Sud o njihovom zahtjevu nije donio rješenje.

Novinari CIN-a su ispred Suda zatražili od Čegara komentar. On je burno reagovao, nasrnuvši na novinarku: „Nemoj da ti grkljan iščupam!“

Ovo nije prvi put da policajac Čegar prijeti novinarima CIN-a. On je tokom istraživanja u kratkom telefonskom razgovoru odbio razgovarati uz prijetnje i psovke. Aludirajući na svoj položaj, rekao je da su ga o novinarskim kretanjima i radu “obavještavali razni ljudi”. “Ja sve znam, ne radim ja u trafici!”

Naredno ročište je zakazano za 8. decembar ove godine.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.