U predmetu Rame Brkića i ostalih svjedok priznao kriminal

Do sada je deset osoba u ovom predmetu priznalo krivicu i sklopilo sporazum sa Tužilaštvom, za što su dobili uvjetne kazne zatvora u rasponu od pet mjeseci do dvije godine.

Svjedok Zijad Muratović je danas na Sudu Bosne i Hercegovine (BiH) izjavio da je u dogovoru sa optuženim Ramom Brkićem, bivšim komesarom Policije Unsko-sanskog kantona (USK), Senadom Šabićem, Satkom Kekićem i Nedžadom Kurtovićem organizovao proizvodnju i prodaju 35 kilograma droge koja je prodana u Sloveniju.

Muratović je priznao da je sudjelovao u nabavci opreme za proizvodnju droge: stabljika marihuane, zemlje, najlona,ventilatora i drugog materijala za opremanje hale koju su optuženi iznajmljivali. Rekao je da je sa optuženim učestvovao samo u prvom ciklusu uzgoja, prerade i pakovanja marihuane te da je nakon toga sklonjen jer ga je Šabić, navodno, izostavio iz daljih aktivnosti zato što ga više nije trebao. Rekao je da je u tom periodu proizvedeno 35 kilograma droge koju su prodali izvjesnom Borisu u Sloveniju i da su aktivnosti dogovorene u jednom restoranu u Bihaću.

Muratović je svjedočio pod imunitetom koji mu je dalo Tužilaštvo, tako da ne može odgovarati za krivična djela u kojima je sudjelovao, a o kojima je danas govorio. U pitanju je svjedočenje protiv Rame Brkića i ostalih osoba koji su optuženi za zloupotrebu položaja, korupciju, organizovani kriminal, proizvodnju i trgovinu droge, davanje mita i drugo.

Do sada je deset osoba u ovom predmetu priznalo krivicu i sklopilo sporazum sa Tužilaštvom, za što su dobili uvjetne kazne zatvora u rasponu od pet mjeseci do dvije godine. Osuđeni su: Esad Begić, Mehmed Libić, Asmir Mašić, Ibrahim Hodžić, Husein Hodžić, Maho Čufurović, Aris Mašić, Sakib Memić, Enver Okanović i Elvira Felić.

Esad Begić iz Cazina, član Nezavisnog odbora za izbor i reviziju pocijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) USK-a, te Muhamed Libić, bivši komandir Policijske stanice Bihać i analitičar u Sektoru krim-policije MUP-a USK-a, su dobili uvjetne kazne od godinu i po zatvora koje neće biti izvršene ako u vremenu od tri godine ne učine novo krivično djelo. Asmir Mašić iz Bihaća, bivši šef Brkićevog kabineta i član Komisije za izbor policijskih službenika, je osuđen na pet mjeseci i petnaest dana zatvora. Ibrahima Hodžića, bivšeg komandira Kantonalne jedinice za kontrolu saobraćaja MUP-a USK-a, čeka ista kazna, ukoliko se to potvrdi na Sudu BiH, za što treba biti održano ročište.

Begić, Libić i Mašić su optuženi da su kao članovi Komisije za izbor policijskih službenika predložili svoje kandidate za mjesto policajaca i mlađih inspektora u zamjenu da glasaju za reizbor Brkića na poziciju policijskog komesara. Hodžić je optužen da je u dogovoru sa Brkićem, radi sticanja imovinske koristi, primao mito od počinilaca saobraćajnih prekršaja.

Husein Hodžić i Maho Čufurović iz Velike Kladuše su sporazumno priznali davanje mita. Za to su osuđeni na uvjetnu kaznu zatvora od pola godine koja neće biti izvršena ako u roku od jedne godine ne učine novo krivično djelo. Hodžić je priznao da je dao mito od 5.000 KM kako bi zaposlio svoju kćerku u MUP-u USK-a, dok je Čufurović za sinovljevo radno mjesto dao Iphone 4 i 3.750 eura.

Aris Mašić iz Bihaća, aktivista Stranke demokratske akcije, i Sakib Memić iz Cazina su zaključili sporazum sa Tužilaštvom BiH u vezi sa protuzakonitim posredovanjem. Obojica su pristala na uvjetnu kaznu zatvora od jedne, odnosno od pola godine, koja neće biti izvršena ukoliko u vremenu od dvije, odnosno jedne godine ne učine novo krivično djelo. Oni, također, pred Sudom BiH čekaju zakazivanje ročišta o razmatranju sporazuma.

Mašić je priznao da je prema uputama Rame Brkića ucjenjivao jednog člana Komisije za izbor komesara da glasa za Brkića, dok je Memić u dogovoru sa drugim osigurao glas u zamjenu za zaposlenje sina.

Enver Okanović iz Bihaća je dao sporazumno priznanje u vezi sa proizvodnjom i prodajom droge, za što je dobio uvjetnu kaznu od dvije godine zatvora. On je priznao da je pomagao u održavanju stabljika marihuane koje su bile zasađene u njegovoj hali, a koju je iznajmio u ove svrhe. Ova kazna neće biti izvršena ako Okanović u roku od četiri godine ne počini novo krivično djelo.

Elvira Felić je osuđena za krivično djelo krivotvorenja isprave i dobila je uvjetnu kaznu od pola godine koja, također, neće biti izvršena ako u vremenu od dvije godine ne počini novo krivično djelo. Ona je kao kandidat za mlađeg inspektora pribavila lažno uvjerenje da je nezaposlena, iako je u to vrijeme u Službi zapošljavanja USK-a vođena da je u radnom odnosu.

U predmetu protiv Brkića i ostalih oslobođen je Mesud Komić iz Bosanske Krupe kojeg je Tužilaštvo teretilo za nezakonito posredovanje. Prema tvrdnji tužioca Olega Čavke, u toku istrage je utvrđeno da Komić nije ostvario bilo kakvu korist i da nije kriv. Predmet protiv Mustafe Dizdarevića je prebačen na Kantonalni sud u Bihaću. Njega terete za davanje mita.

U procesu je, uz Brkića, Šabića i Kekića, ostalo još osam osoba: braća Mustafa i Husein Kasumović, Osman Vikić, Emir Selimović, Mesud Mešić, Sanela Abdulahović, Enes Selimović i Adnan Alijagić. Oni su optuženi za zloupotrebu položaja i trgovinu drogama.

Sljedeće ročište će biti održano 3. oktobra, za kada je najavljeno ponovno unakrsno ispitivanje svjedoka Nežada Kurtovića. On je na zadnjem svjedočenju priznao umiješanost u trgovinu drogom, zbog čega bi mogao krivično odgovarati. S obzirom da je dobio advokata koji će ga posavjetovati o mogućim posljedicama njegovog svjedočenja, postoji mogućnost da odustane od svjedočenja. To će biti poznato na sljedećm ročištu.

Oleg Čavka, tužilac Državnog tužilaštva, najavio je ispitivanje 133 svjedoka u vezi sa ovim predmetom.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN