Search
Close this search box.

U toku je policijska akcija „Lištica“

SIPA pretresa objekte na 25 lokacija u BiH. Zaplijenili su više od tri tone rezanog duhana.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) provode na području Gruda, Širokog Brijega, Čitluka, Zenice i Sarajeva akciju kodnog naziva „Lištica“.

Iz SIPA-e je saopćeno da su u toku pretresi objekata na 25 lokacija. Do sada su pronašli i privremeno oduzeli više od tri tone rezanog duhana, ali pretresi na većem broju lokacija i dalje traju. Nekoliko osoba je uhapšeno zbog sumnje da su počinili krivična djela: nedozvoljena trgovina akciznim proizvodima, nedozvoljeno skladištenje duhana, porezna utaja ili prevara te pranje novca.

Akcija Lištica SIPA zaplijenila preko tri tone rezanog duhana. (Foto: SIPA)

Bez navođenja broja osumnjičenih, iz SIPA-e je priopćeno da su uhapšeni pod sumnjom da su organizirano u periodu od novembra 2015. do februara 2016. godine, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, nezakonito nabavljali duhan u listu, vršili njegovu preradu i rezanje, te neovlašteno prodavali veće količine rezanog duhana preprodavcima i krajnjim kupcima širom BiH, bez prethodnog obilježavanja akciznim markicama i plaćanja obavezne akcize i PDV-a.

Procjenjuje se da su u periodu od tri mjeseca prodali najmanje 55 tona duhana, čime je budžet Bosne i Hercegovine oštećen za oko 7.850.000 KM. Pribavljena protivpravna imovinska korist veća je od 1.200.000 KM.

Akciji je prethodila kriminalistička istraga koju su istražitelji SIPA-e proveli pod nadzorom Tužilaštva BiH. Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH u saradnji sa pripadnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, MUP-a KS, MUP-a HNK, MUP-a ZHK i MUP-a ZDK.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.