Search
Close this search box.

Uhapšen sekretar Ministarstva sigurnosti BiH

Bakir Dautbašić je uhapšen zbog sumnje da je ometao rad pravosuđa.

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su jutros u Sarajevu uhapsili sekretara Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH) Bakira Dautbašića i Bilsenu Šahman.

Tužilaštvo BiH ih sumnjiči da su tokom prošlog mjeseca zastrašivanjem i obećavanjem nedozvoljene koristi navodili svjedokinju Azru Sarić da lažno svjedoči na suđenju Naseru Kelmendiju.

Sarić bi u srijedu ujutro trebala svjedočiti pred Osnovnim sudom u Prištini o ubistvu Ramiza Delalića Ćele. Ona je u optužnici Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo pomenuta kao njegova bivša djevojka. Tužioci smatraju da je Delalićevo ubistvo organizovao Kelmendi da bi zaštitio svoje narkooperacije.

Unajmljene ubice
Tužioci Kancelarije Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo otkrivaju detalje kako je ubijen Ramiz Delalić Ćelo u Sarajevu.

Delalić, jedan od vođa sarajevskog podzemlja, bio je u sukobu sa Kelmedijevom organizovanom grupom. Ubijen je 27. juna 2007. godine ispred svog stana u Sarajevu.

U optužnici piše da je dogovoru u vezi da Delalićevim ubistvom prisustvovao i Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) i delegat u Domu naroda BiH. Radončić je ranije negirao bilo kakvu povezanost sa ovim slučajem, napominjući da on nije među optuženima.

Uhapšeni Dautbašić i Šahman su članovi njegove stranke, koja je danas, uprkos hapšenju,  sekretara Dautbašića predložila za ministra saobraćaja i komunikacija BiH.

Šahman je na posljednjim općim izborima bila kandidatkinja stranke za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, ali nije uspjela osvojiti mandat. Prije toga je bila šefica jedne od apoteka u sastavu Javne ustanove “Apoteke Sarajevo”.

Kelmendiju se, osim za organizaciju ubistva Delalića, sudi i za trgovinu drogom i upravljanje kriminalnom grupom. Tužilaštvo BiH ga je počelo istraživati u septembru 2012. godine.

Istog mjeseca Kelmendi je pobjegao iz BiH, a uhapšen je tek u maju naredne godine u Prištini. Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo ga je optužilo da je između 2000. i 2012. godine zaradio milione, prebacujući heroin, ekstazi, spid i druge droge rutom koja povezuje Afganistan, Tursku i Evropsku uniju.

Suđenje Kelmendiju je počelo u januaru 2015. godine u Prištini.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.