Search
Close this search box.

Uhapšena još jedna osoba u policijskoj akciji „Bos“

Foto: SIPA

Zbog sumnje da je oštetio budžet Bosne i Hercegovine (BiH) za nekoliko miliona maraka, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su jutros na području Sarajeva uhapsili S.H. (41). Iz SIPA-e je saopćeno da je hapšenje obavljeno u sklopu policijske akcije kodnog naziva Bos, koja je započela sredinom prošlog mjeseca.

U saopćenju se navodi da S.H. ima privremeno boravište u Republici Turskoj i da se sumnjiči kako je u periodu od 2004. do 2012. godine zajedno sa nekolicinom osoba, po uputama vođe te organizirane grupe sudjelovao u tzv. šoping turama, kao i u uvozu tekstilne i druge robe iz Turske u BiH te u njenoj preprodaji. Za tu robu je uz pomoć drugih osoba izrađivao fakture i drugu dokumentaciju sa netačnim sadržajima o vrijednosti robe.

Takva dokumentacija je zatim prilagana prilikom izvoza robe iz Republike Turske, zahvaljujući čemu su određeni privredni subjekti, pod kontrolom vođe organizirane kriminalne grupe, plaćali manje uvozne obaveze po osnovu Poreza na dodanu vrijednost i carina, čime su oštetili budžet za više miliona maraka. S.H. će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, biti predat Tužilaštvu BiH na dalje postupanje. SIPA će izvršiti pretres stana i drugih prostorija te pokretnih stvari koje je uhapšeni koristio.

Policijska akcija Bos se na teritoriji Bosne i Hercegovine sprovodi zadnjih mjesec dana i podrazumijeva aktivnosti poduzete na suzbijanju finansijskog kriminala, među kojim su utaje poreza, carinske prevare te pranje novca. U ovoj akciji su pretresene brojne lokacije na području zemlje u: Sarajevu, Brčkom, Gradačcu, Banjoj Luci, Trnovu i Doboj Jugu. Pretreseno je više desetina stambenih, poslovnih i prodajnih objekata, među kojima su: Eco San, Janus, Sa Tours i Bosna Expres. U toj akciji je oduzeta veća količina novca, finansijsko-poslovna dokumentacija, mobilni telefoni, vatreno oružje i druga oprema koja je korištena za izvršenje pomenutih i drugih krivičnih djela.

Među uhapšenim u ovoj akciji je i šezdesetdvogodišnjakinja H.B. iz Doboja, s privremenim boravištem u Mađarskoj. SIPA sumnja da je ona u Mađarskoj, obavljajući funkciju direktorice jedne firme, kao član organizirane kriminalne grupe učestvovala u uvozu tekstilne i druge robe iz Mađarske i Italije. Za tu robu je preko svojih pravnih subjekata registriranih u Mađarskoj sačinjavala fiktivne fakture i popunjavala ih netačnim sadržajima o vrijednosti i količini robe koja se uvozi te na taj način omogućila pravnim subjektima obuhvaćenim ovom akcijom da stiču uvjete za niže uvozne dažbine, čime su oštetili budžet BiH za milionske iznose.

Do sada je u akciji Bos uhapšeno ukupno devet osoba.

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.