Search
Close this search box.

Uhapšena sedmočlana grupa koja je utajila najmanje 3,5 miliona maraka

Foto: SIPA

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je uhapsila sedam članova organizovane kriminalne grupe koja je u prvoj polovini ove godine utajila najmanje 3,5 miliona KM, a sumnja se da carinske i poreske prevare rade već nekoliko godina. Hapšenje je obavljeno u sklopu policijske akcije kodnog naziva „Bos“, koja od jučer traje na području Sarajeva, Brčkog, Gradačca, Banje Luke, Trnova i Doboj-Juga. Do kraja dana će biti obavljen pretres na još nekim lokacijama.

U saopćenju iz SIPA-e je navedeno kako će sedmočlana grupa biti predata Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, po čijem nalogu se istraga i vodi.

Pretreseno je više desetina stambenih, poslovnih i prodajnih objekata, među kojima su i firme: „Eko San“, „Janus“, „Sa Tours“ i „Bosna Ekspres“ te pokretna i nepokretna imovina koju su koristile uhapšene osobe. Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva doznaje da se pretresene firme, uglavnom, bave prijevozom putnika i robe te trgovinom tekstila. Prilikom pretresa je pronađen i privremeno oduzet dokazni materijal. U jednom od sefova je pronađeno oko 100.000 KM te finansijskoposlovna dokumentacija, mobilni telefoni, telefonske kartice, vatreno oružje, računarska i druga oprema koja je korištena za izvršenje spomenutih i drugih krivičnih dijela.

U jednom od sefova je pronađeno oko 100.000 KM.
Foto: SIPA

U okviru jučerašnje akcije su pretresene 23 lokacije na području spomenutih bh. gradova. Akcija je nastavljena i danas, kada je obavljen pretres još 11 lokacija, a tokom dana se očekuje pretres još nekoliko mjesta.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo su ranije pisali o tome kako se pojedine autoprijevozničke kompanije iz BiH koriste za transport droge iz Turske na Balkan i dalje prema zapadnoj Evropi.

Kasim Sadiković, vlasnik kompanije „Sa Tours“ koja se bavi organizacijom šoping tura do Turske, je 2004. godine prijavio policiji da će krijumčari pokušati u njegovom kamionu transportovati drogu od Istambula do Sarajeva. Turska policija je provjerila ove navode i pronašla 13 kilograma heroina u robi spremnoj za utovar u kamione Sadikovićeve firme. Sarajevska policija je i 2008. godine dobila dojavu da se droga nalazi u kamionu ove kompanije. Međutim, kako je tada saopćeno iz Odjela za suzbijanje narkomanije MUP-a KS-a, ništa nije pronađeno.

Prema pisanju medija, u ovoj akciji je uhapšen Anes Sadiković, trgovac tekstilom iz Tuzle. Međutim, iz Tužilaštva BiH nisu željeli dati potvrdu informacije.

Uz pripadnike SIPA-e, u akciju „Bos“ su uključeni i srednjobosansko, tuzlansko i sarajevsko Kantonalno ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), Policija Brčko Distrikta, Uprava za indirektno oporezivanje i Granična policija.

Objavljeno: 13.9.2012. godine

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN