Search
Close this search box.

Uhapšena trgovkinja američkim vizama Ajša Ramić

Ajša Ramić iz Visokog i Naida Mehanović iz Sarajeva su uhapšene u policijskoj akciji „Tin“ zbog sumnje da su se bavile trgovinom ljudima. CIN je ranije pisao kako je Ramić sa partnericom iz SAD-a uzimala bh. građanima pasoše i novac za američke vize iako nisu sarađivale sa Ambasadom, a klijentima su davale falsifikovane dokumente. 

Ajšu Ramić iz Visokog i Naidu Mehanović iz Sarajeva je po nalogu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) uhapsila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u policijskoj akciji „Tin“ zbog sumnje na trgovinu ljudima.

Policijski službenici SIPA-e su u saradnji sa ministarstvima unutrašnjih poslova KS i Zeničko-dobojskog kantona pretresli stambene i poslovne objekte koje se dovode u vezu sa Ramić i Mehanović. Nakon što su službenici SIPA-e završili ispitivanje, predane su u nadležnost Tužilaštva KS koje je ovaj predmet otvorilo 2023. godine.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je u septembru 2022. godine objavio priču o tome kako su Ramić i Merjem Mirsada Veladžić sa Floride desetinama bh. građana uzele oko 140 hiljada dolara za američke vize. Poslovne partnerice su tvrdile da sarađuju sa Američkom ambasadom u Bosni i Hercegovini (BiH) i da u ime građana apliciraju za ubrzani proces dobijanja viza. Zauzvrat su od klijenata tražile pasoše i uplate od oko pet hiljada dolara kako bi im ugovorile termine za intervjue u Ambasadi.

No, novinari CIN-a su otkrili da Veladžić i Ramić nisu ni sarađivale ni komunicirale sa službenicima Ambasade, a klijentima su davale falsifikovane dokumente, a vraćele im pasoše tek nakon mjesec dana na njihovo insistiranje. Članovi 14 porodica sa kojima su novinari razgovarali kažu da im je saradnja sa ovim ženama donijela razočarenje i sramotu. Neki od njih su bili jako zabrinuti zbog mogućnosti zloupotrebe njihovih dokumenata koje su davali

Američki san postao noćna mora
Ajša Ramić iz Visokog i Merjem Mirsada Veladžić sa Floride obećale su desetinama bh. građana lagan put do američke vize. Uzele su im oko 140 hiljada dolara, a dale lažnu nadu i falsifikovane dokumente.

Također, nakon što je CIN razotkrio ulogu Ramić u prevarama sa američkim vizama, čitaoci su nam svjedočili kako ih je ova pravnica iz Visokog i ranije izigrala lažnim posredovanjem.

Ramić su klijenti i saradnici prijavili policiji i tužilaštvu najmanje pet puta tokom prethodne dvije godine, uglavnom zbog prevara. Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je dvaput odlučilo da neće pokretati istragu dok je Federalna uprava policije (FUP) ugrozila istragu po trećoj prijavi, nezakonito uzevši dokaze. Na drugim prijavama tužioci i dalje rade.

Stari poslovi trgovkinje američkim vizama
Nakon što je CIN razotkrio ulogu Ajše Ramić u prevarama sa američkim vizama, čitaoci su nam svjedočili kako ih je ova pravnica iz Visokog i ranije izigrala lažnim posredovanjem.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.