Search
Close this search box.

Uredniku CIN-a nagrada za priču o Čovićevoj imovini

Aladin Abdagić dobitnik druge nagrade EU za tekst o imovini lidera HDZ-a BiH i člana Predsjedništva Bi

Glavni i odgovorni urednik CIN-a Aladin Abdagić dobio je drugu nagradu Evropske unije za istraživačko novinarstvo za tekst o nekretninama Dragana Čovića, člana Predsjedništva BiH.

Bogati Čovićev punac
Bračni par Dragan i Bernadica Čović su većinu nekretnina dobili na poklon ili kupili do 2003. godine. Nakon otvorenih istraga protiv Čovića nekretnine je kupovala Bernadica u ime rodbine, a poslije je neke od njih i dobila na poklon.

Tekst „Bogati Čovićev punac“ je objavljen u augustu prošle godine, a Abdagić u njemu otkriva da su lider Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i njegova supruga Bernadica većinu nekretnina dobili na poklon ili kupili do 2003. godine. Nakon otvorenih istraga protiv Čovića nekretnine je kupovala supruga u ime rodbine, a poslije je neke od njih i dobila na poklon.

Abdagić je i prošle godine, zajedno sa kolegom Mubarekom Asanijem, osvojio treću nagradu EU za istraživačko novinarstvo, za video-priču o umiješanosti komesara policije u kriminalne poslove.

Prvu nagradu osvojio je Siniša Vukelić s portala Capital.ba za seriju tekstova o bankama u Republici Srpskoj. Nagradu za mladog novinara dobio je Stefan Mačkić za tekst o koncesijama objavljen na portalu E-trafika.

Nagrade su danas u Sarajevu dodijelili šef Sekcije za politička i ekonomska pitanja pri Delegaciji EU u BIH Jan SNAIDAUF i direktor Media Centra Boro Kontić.

Na ovogodišnji poziv prijavljeno je 56 priča o zloupotrebi vlasti i kršenja temeljnih prava, korupcije i organiziranog kriminala objavljenih na TV, radio, štampanim i online medijima u BiH u 2015. godini.

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo se dodjeljuje u svakoj od sedam zemalja kandidata za EU: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj, za istraživačke priče objavljene u 2014., 2015. i 2016. godini.

Regionalni nagradni program EU za istraživačko novinarstvo na Zapadnom Balkanu i Turskoj osnovala je Generalna direkcija Evropske komisije za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju s ciljem promicanja izvanrednih rezultata istraživačkih novinara i povećanja vidljivosti kvalitetnog istraživačkog novinarstva u regionu. U BiH, nagradu EU koordinira Media Centar Sarajevo.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN