Search
Close this search box.

Usvojena inicijativa za zaštitu novinara

Federalni parlament je usvojio inicijativu Kluba Socijaldemokratske partije BiH o dopunama Krivičnog zakona FBiH kojom bi se napadi na novinare tretirali kao napadi na službene osobe.

Zastupnici Federalnog parlamenta su usvojili Inicijativu za dopunu Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) odredbama koje bi novinare štitile dok obavljaju svoj posao.

Inicijativu je predložio zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Senaid Begić, a podržala su je 54 od 74 prisutna zastupnika.

„To je sve aktualizirano prije nekoliko dana kada je ‘kamera napala novinara’ i ja sam mislio da će to danas biti usvojeno velikom većinom glasova, međutim iznenadio sam se kada na tajnom glasanju nije bila dovoljna podrška“, rekao je Begić.

Tokom tajnog, odnosno elektronskog glasanja Inicijativa nije bila usvojena jer je glasao samo 41 zastupnik, ali je Klub SDP-a BiH tražio pojedinačno izjašnjavanje nakon čega je Inicijativa dobila podršku većine.

Većina zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) nije podržala Inicijativu.

Kazne za napad

Zavisno od okolnosti i težine povreda, aktuelni krivični zakon FBiH predviđa kaznu zatvora od godine do 10 godina za napad na službenu osobu. Ukoliko se Zakon izmijeni, kako je predloženo, napad na novinare bi se tretirao kao i napad na policijskog službenika.

„Nije poznat nijedan jedini slučaj da je ni nakon verbalnog ni fizičkog napada bilo koji pojedinac odgovarao, što znači da očigledno se koriste određene šupljine i rupe u zakonu“, kaže predsjedavajući Kluba SDP-a BiH Damir Mašić.

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba SDA Osman Ćatić nije htio novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) govoriti o glasanju o Inicijativi.

Zastupnik HDZ-a BiH Mladen Bošković kaže da osim novinara ima još ugroženih kategorija koje trebaju adekvatnu zaštitu te da nije bilo zajedničkog stava Kluba HDZ-a BiH.

„To je svatko na osnovu svoje savjesti odradio, ali pokušajmo razumiti. Ja mislim da je, evo, moje ovo obrazloženje dalo obrazloženje zašto je netko bio suzdržan“, rekao je Bošković, predsjedavajući Kluba HDZ-a BiH.

Predstavnički dom Federalnog parlamenta ovu će Inicijativu uputiti Vladi FBiH od koje se očekuje da se u roku od 30 dana očituje o njoj. U suprotnom, Inicijativa će biti vraćena u Parlament FBiH na ponovnu proceduru.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN