Search
Close this search box.

Usvojena žalba TI-a

CIK mora odlučiti da li je premijer FBiH u sukobu interesa

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) usvojio je žalbu nevladine organizacije Transparency International (TI) i naložio Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH, da razmotri da li je premijer Federacije BiH Nedžad Branković bio u sukobu interesa kao dioničar društva za upravljanje privatizacijskim fondom.

Najprije su predstavnici CIK-a izjavili da nisu nadležni za donošenje takve odluke. U žalbi upućenoj Sudu BiH, TI je naveo da je Branković u sukobu interesa zbog vlasničkog udjela u društvu ABDS. U žalbi je TI naveo da Branković ne bi smio biti dioničar ABDS-a dok je na funkciji premijera. Sud je usvojio žalbu, te naložio CIK-u da donese odluku po zahtjevu TI-a i plati sudske troškove.

Portparol CIK-a Maksida Bajramović kaže: ‘Sudska odluka je na sjednici CIK-a koja je održana u januaru bila čisto informativno i naravno CIK ne komentira odluke Suda nego postupa po njima što znači da se vodi postupak i da će CIK po nalogu Suda donijeti odluku o tome da li je Branković u sukobu interesa ili ne.’

Kada će odluka biti donesena da zavisi od brzine kojom CIK bude dobijao potrebnu dokumentaciju, kaže Bajramović.

Branković je u međuvremenu izjavio da je prodao svoje dionice.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva objavio je u septembru i decembru 2007. godine tekstove o Brankoviću i njegovim aktivnostima. Novinari CIN-a došli su do saznanja o njegovom udjelu u ABDS-u, te do dokaza da je Branković kontraverznim postupcima došao u posjed stana u sarajevskom naselju Ciglane.

CIN-ove tekstove objavili su bh. i strani mediji. Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu zatražilo je i dobilo od CIN-a dokumentaciju koja je korištena prilikom pisanja spomenutih priča.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN