Vještak Nedžad Izić osuđen na šest mjeseci zatvora

Izić je osuđen jer je lažnom procjenom zemljišta omogućio privatnoj firmi da dobije kredit od skoro 20 miliona maraka.
Vještaku Nedžadu Iziću se trenutno sudi pred Općinskim sudom u Tuzli zbog procjene zemljišta koja je preduzeću "Forš" služila kao garancija za dobijanje kredita. (Foto: CIN)

Apelacioni sud Brčko distrikta je pravosnažno osudio bivšeg sudskog vještaka arhitektonske struke Nedžada Izića na šest mjeseci zatvora zbog obmane pri dobijanju kredita.

Izić je osuđen jer je 2008. godine procijenio tržišnu vrijednost zemljišta na 7,2 miliona maraka, iako je stvarna vrijednost bila petnaest puta manja. Na temelju njegove procjene je Nova ljubljanska banka 2008. godine odobrila kredit od skoro 20 miliona maraka preduzeću „Oil Metal Company“ iz Maribora.

Na Osnovnom sudu Brčko distrikta je dokazano da je ovaj vještak znao da je vrijednost zemljišta koju je on dao uvećana, budući da je uradio još jednu procjenu za ovo zemljište. Obje su imale isti iznos, s tim da je jedna bila u eurima, a druga u konvertibilnim markama.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je ranije pisao o lažnim procjenama ovog vještaka. Izić je 2009. godine, opet u svrhu dobijanja kredita, procijenio zemljište preduzeća „Forš“ iz Tuzle na skoro 22 miliona maraka. Zbog ove procjene se Iziću sudi na Općinskom sudu u Tuzli. Prema mišljenju vještaka Fahrudina Delića, ovo zemljište vrijedi tek 3,6 miliona KM.

Falično mjerenje procjenitelja Izića
Pogrešnim procjenama vrijednosti nekretnina vještak Nedžad Izić je pomogao poljoprivrednicima da dobiju novac za poticaje na koje nisu imali pravo, a privatnim firmama da osiguraju milionske kredite. Poticaji su potrošeni, a banka nije mogla naplatiti kredit.

Pred Kantonalnim sudom u Tuzli je ranije pravosnažno osuđen na uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora zbog zloupotrebe vještačenja. Izić je prilikom vještačenja preduzeća „Stojak“ procijenio da je 2010. godine u renoviranje i proširenje farme koka nosilja uloženo 266.400 KM. Ovo preduzeće je Izićevu procjenu trebalo za dobijanje poticaja za kapitalna ulaganja od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva 2012. godine. Na suđenju je utvrđeno da je u objekat uloženo duplo manje novca te da 2010. godine nije bilo nikakvih ulaganja. Nakon ove presude Ministarstvo pravde Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) ga je skinulo sa liste vještaka.

Kako je utvrdila Federalna uprava za inspekcijske poslove, ovaj vještak je napravio i pogrešne procjene „Destilacije MN“, objekta za preradu voća, u Seoni kod Srebrenika te skladišta i pakirnice na poljoprivrednom imanju Ilije Stojaka u Gornjoj Obodnici kod Tuzle. Zbog toga im je Ministarstvo poljoprivrede naložilo povrat sredstava za isplaćeni poticaj.

CIN je pisao i o drugim vještacima koji su pogrešno utvrđivali vrijeme gradnje, uvećavali površine izgrađenih objekata i njihove vrijednosti, a pojedine su i izmišljali. Poljoprivrednici u FBiH su na osnovu netačnih nalaza 22 sudska vještaka dobili ukupno 588.000 KM poticaja koje su kasnije morali vratiti. Do danas nisu vratili ni desetinu iznosa.

Poljoprivredni poticaji za lažne kvadrate
Poljoprivrednici u Federaciji BiH su dobijali poticaje na osnovu nalaza sudskih vještaka u kojima su uvećavane površine štala i proizvodnih objekata te pogrešno utvrđivano vrijeme njihove izgradnje.

CIN je objavio podatke o ovim procjenama koje su sudski vještaci radili za poljoprivrednike u svrhu dobijanja poticaja, a koje je osporila Federalna uprava za inspekcijske poslove.

 

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN