Search
Close this search box.

Vlada ponovo vraća dugove NTF-a

Novih 2 miliona KM bit će utrošeno na povrat duga Deltagripu.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) danas je odlučila da izdvoji 2 miliona KM iz tekućih rezervi za pokrivanje dugova Naftnih Terminala Federacije (NTF) u Pločama.

Ibrahim Bećirbegović, generalni direktor Terminala Federacije, kaže da će ovaj novac biti iskorišten za isplatu duga prema Deltagripu.

NTF je od ovog britanskog preduzeća 2006. godine uzeo zajam od 3,5 miliona KM, ali ga nije redovno otplaćivao. Na zahtjev Deltagripa, Trgovački sud u Dubrovniku je prošle sedmice blokirao račune NTF-a i donio rješenje o preispitivanju uslova za pokretanje stečaja. U prijedlogu sudu Deltagrip je naveo da NTF zbog prezaduženosti nije u stanju da izmiri dug od oko 2,4 miliona KM.

Dan nakon odluke Suda u Dubrovniku, Vlada FBiH je uplatila 1,3 miliona KM na račun NTF-a i time omogućila firmi u Pločama da nastavi raditi.

Vlada je također danas dala saglasnost da se ovaj iznos, kao i 4,7 miliona KM koliko je uplatila prošle godine u pokrivanje dugova NTF-a, pretvore u kapital pločanskog preduzeća.

Bećirbegović je objasnio novinaru Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva da ovih 6 miliona KM predstavljaju iznos koje je Vlada FBiH dala NTF-u 2009. i 2010. godine kako bi spriječila da ovo preduzeće ode pod stečaj.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.