Vlade Velike Britanije i Kraljevine Švedske

Pomoć u borbi protiv organizovanog kriminala

Cilj ovog programa je pomoći građanima BiH da shvate šta se tačno dešava u njihovoj zemlji da bi mogli da donose ispravne odluke.

“Prema podacima istraživanja o korupciji iz 2005. godine, koje je provedeno na traženje SIDA-e, kriminal i korupcija su duboko ukorijenjeni u BiH. To smanjuje broj novih poslovnih prilika, blokira transparentnost i šteti demokratskom razvoju”, kaže Švedski ambasador Lars-Erik Wingren “Dobro informisano izborno tijelo može i hoće napraviti promjene.”

Da bi pomogle u suočavanju sa ovim problemom, Britanska Vlada i SIDA dale su grantove Centru za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva da bi nastavio svoj jedinstveni rad u istraživačkom novinarstvu. Sredstva će biti korištena da bi se izvještavalo o pitanjima kriminala i korupcije u BiH.

“Ponosni smo što učestvujemo u CIN-ovim naporima. Od svog osnivanja prije tri godine, Centar je postavio nove standarde za nezavisno, temeljito istraživačko izvještavanje”, kaže ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Rycroft.

Direktorica CIN-a Leila Bičakčić kaže: “Zahvaljujemo se Britanskoj Vladi i SIDA-i na njihovoj značajnoj podršci. Oni razumiju da put da se započnu promjene po ovom pitanju počinje od građana BiH. Mi služimo građanima i učinit ćemo sve što je u našoj moći da otkrijemo pravi način na koji funkcioniše organizovani kriminal i korupcija i o tome izvijestimo javnost na fer, vjerodostojan i nezavisan način.”

CIN je nezavisna, neprofitna otrganizacija čija je svrha da građanima BiH ponudi informacije koje su im potrebne da bi donosili ispravne odluke.

SIDA je švedska vladina agencija i dala je veliki doprinos u BiH kroz programe za dobru upravu, ljudska prava i ekonomski rast za siromašne.

FCO teži da promoviše snažnu svjetsku zajednicu i mirnu i ekonomski jaku Bosnu i Hercegovinu. Cilj mu je da promoviše i izgradi kapacitete za integraciju u Evropsku Uniju, transparentnost, odgovornost, ekonomski rast i kontrolu granica.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN