Zatvorska kazna za savjetnika Fikreta Abdića

Ibrahim Mujić, jedan od savjetnika načelnika Velike Kladuše, nepravosnažno je osuđen na zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe položaja.

Kantonalni sud u Bihaću je 15. aprila nepravosnažno osudio Ibrahima Mujića na dvije godine i tri mjeseca zatvora jer je 2008. kao profesor i rukovodilac projekata na Biotehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću zloupotrijebio ovlaštenja i sebi pribavio korist od 54.000 KM.

Presuda ga obavezuje da nadoknadi tu štetu te mu zabranjuje da naredne dvije godine obavlja posao profesora i odgovorne osobe na fakultetu ili u drugoj javnoj ustanovi.

On je jedan od pet savjetnika Fikreta Abdića Babe, načelnika Općine Velika Kladuša, o kojima je 2018. godine pisao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) jer su bili u potencijalnom sukobu interesa. Prema CIN-ovom istraživanju, savjetnici su istovremeno radili u općinskoj upravi i rukovodili javnim preduzećima ili udruženjima koja godišnje dobiju više od 10.000 maraka iz budžeta.

Mujić je i danas predsjednik Skupštine Udruženja za zaštitu nezaposlenih dioničara „Agrokomerca“ koje je prethodne dvije godine, odlukom načelnika Abdića, dobilo 450.000 maraka.

Budžetom za 2019. godinu, koji je Abdić predložio početkom aprila, planirano je još 200.000 KM. Kao i prethodnih godina, korištenje ovog novca pravda se samo načelniku.

„Sredstva utvrđena u budžetu, pozicija ‘Tekući transfer Udruženju za zaštitu nezaposlenih dioničara Agrokomerc’, koristit će se u skladu sa zaključcima općinskog načelnika“, navedeno je u Odluci o izvršavanju budžeta za 2019. godinu.

Kako je CIN ranije pisao, Mujić živi i radi u Hrvatskoj, a povremeno dolazi u Veliku Kladušu da savjetuje načelnika. Novinarima CIN-a je rekao da kod Abdića i u Udruženju volontira.

Prema federalnom Zakonu o sukobu interesa, savjetnici ne mogu biti istovremeno u udruženjima koja se iz budžeta finansiraju u iznosu većem od 10.000 KM. Međutim, u Federaciji Bosne i Hercegovine već šest godina ne postoji tijelo nadležno za provođenje ovog zakona.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN