Završeno obnovljeno suđenje Živku Budimiru

Nakon iznesenih završnih riječi tužilaštva i odbrane, okončano je obnovljeno suđenje Živku Budimiru, optuženom za nedozvoljeno držanje oružja.

Općinski sud u Sarajevu će 17. marta ove godine izreći presudu Živku Budimiru, bivšem predsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

Budimir je u julu 2014. godine proglašen krivim zbog nedozvoljenog držanja oružja i osuđen na uslovnu kaznu od šest mjeseci zatvora koja neće biti izvršena ako u godini dana od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Na ovakvu presudu su se žalili i Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, koje je vodilo postupak, i Budimirova odbrana. Kantonalni sud u Sarajevu je u oktobru 2014. godine djelimično uvažio žalbu odbrane, ukinuvši presudu i vrativši predmet na ponovno suđenje.

Iznoseći završnu riječ na obnovljenom suđenju, tužiteljica Maja Pašić je rekla da u potpunosti ostaje kod završne riječi iznesene u ranijem postupku, pojasnivši da dokazi pokazuju da je Budimir bez odobrenja kod sebe držao pištolj koji je bio ispravan i spreman za upotrebu.

Ona je rekla da je do sada bilo više pravosnažnih presuda protiv pripadnika Armije BiH koji su dobili na poklon oružje, a nisu ga registrovali. Ona je predložila Sudu da i Budimir bude proglašen krivim i kažnjen prema zakonu.

„Tužilaštvo ne očekuje da se optuženi osudi najstrožijom kaznom iz razloga što je ponašanje optuženog i ranije i sada u ovom postupku bilo vrlo korektno i dostojanstveno. Očekujemo da mu se izrekne adekvatna sankcija koja će ostvariti generalnu prevenciju i pokazati da su svi građani pred zakonom jednaki“, rekla je Pašić.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su prilikom pretresa prostorija Budimirovog ureda u Sarajevu u aprilu 2013. godine  pronašli pištolj „Češka zbrojovka“ sa jednim metkom u cijevi i šest u šaržeru za koji nije imao odobrenje. Predsjednik FBiH je tada uhapšen zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj, ali je nakon mjesec dana pušten iz pritvora.

Budimir je tokom suđenja tvrdio da je pištolj dobio na poklon od Ministarstva odbrane 1996. godine.

Ragib Hadžić, branilac optuženog, također je kazao da ostaje kod ranije iznesene završne riječi, dodavši da nema govora o izvršenju krivičnog djela i da su činjenice i dokazi na Budimirovoj strani.

On je rekao da djelo koje je Budimiru stavljeno na teret može, eventualno, predstavljati samo prekršaj u kojem je zastarjelo krivično gonjenje, predloživši da njegov branjenik bude oslobođen i da mu se vrati pištolj koji predstavlja dragu uspomenu na vrijeme koje je proveo u odbrani BiH.

Prilikom izricanja presude Budimiru je izrečena mjera oduzimanja pištolja i municije.

Sudu se obratio i Budimir koji je rekao da stoji iza završne riječi svog branioca. „Ovo je prvi put u životu da ulazim u sudnicu. Nikad nisam napravio nijedan incident“, dodao je bivši predsjednik Federacije BiH.

Optužnica protiv Budimira je podignuta početkom juna 2013. godine, a suđenje je počelo u septembru iste godine.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN