Zbog hapšenja optuženog odgođeno izjašnjavanje o krivnji za trgovinu drogom

Odgođeno je izjašnjavanje o krivnji sedmerice osumnjičenih u predmetu koji se vodi protiv Harisa Bjelopoljaka i drugih jer je jedan od osumnjičenih, Hasan Husić, sinoć uhapšen zbog razbojništva i krađe auta.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je osumnjičilo Harisa Bjelopoljaka, Emira Hodžića, Benjamina Balavca, Eldina Čehića, Ajdina Ahmetagića, Husića i Adnana Selimića za udruživanje u kriminalnu grupu kako bi iz Holandije na teritorij BiH uvozili drogu, s ciljem da je prodaju te isporučuju u druge države.

Peterica su na slobodi čekala početak suđenja, Selimić je već u zatvoru zbog ranije počinjenog krivičnog djela, a Husića je sinoć uhapsila policija Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Kantona Sarajevo. Zbog toga je i odgođeno izjašnjavanje o krivnji i zakazano za srijedu iduće sedmice na Sudu BiH.

Kako je novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) kazao advokat Kemo Kapur, njegov klijent Husić se trenutno nalazi u pritvoru u sarajevskom zatvoru. Kapur je rekao da je obavijestio sud o situaciji njegovog klijenta.

Zbog toga Sudska policija nije ni dovela optuženenog Selimića koji se nalazi na izdržavanju kazne u Tuzli i koji je, također, osuđen za trgovinu drogom.

Prvooptužene Bjelopoljaka i Hodžića su polovinom prošle godine uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštiti (SIPA) po nalogu Tužilaštva BiH.

Tokom ove akcije SIPE na području pet lokacija u Sarajevu, Zenici i Kaknju pronađena su dva kilograma tzv. droge speed i 2.000 tableta ekstazija čija se ulična vrijednost procjenjuje na 20.000 KM. Sud BiH je potvrdio optužnicu protiv njih 4. juna 2012. godine.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN