Zbog nepojavljivanja svjedoka odgođen pretres u slučaju Hamde Dacića i drugih

Zbog nepojavljavanja svjedoka danas nije održan glavni pretres na Sudu Bosne i Hercegovine (BiH) u postupku koji se vodi protiv osumnjičenih za trgovinu drogom i pranje novca - braće Hamde Dacića i Harisa Zornića (ranije se zvao Ljutvija Dacić) te Acika Cana.

Svjedoci odbrane Miralem Babajić, Ismet Bektić i Saveta Zvizdić nisu se ni danas pojavili u sudnici. Dok Saveta drugi put ignoriše poziv za svjedočenje, Miralemu i Ismetu je ovo peti put. Ova bivša uposlenica Hotela Exclusive koji je u vlasništvu braće Dacića pismeno se izjasnila da ne želi svjedočiti.

Sudija Mirsad Strika je opomenuo odbranu i naložio da ubuduće pripreme listu svjedoka u pismenoj formi, kako bi Sud ubuduće slao pozive te time bila izbjegnuta ročišta bez svjedoka. Ukoliko se ne odazove pozivu, a svoj nedolazak ne opravda, prema državnom Zakonu o krivičnom postupku sud može kazniti svjedoka sa 5.000 KM ili narediti prinudno dovođenje. Ukoliko svjedok odbije da svjedoči, sud može na prijedlog tužitelja donijeti rješenje o kažnjavanju svjedoka novčanom kaznom od 30.000 KM.

Ranije je i Tužilaštvo BiH uložilo prigovor Sudu zbog tolerisanja prakse odbrane da poziva svjedoke koji se ne pojavljuju na ročištima.

Advokat odbrane, bivši sudija Vlado Adamović, saopštio je Sudu da od svjedoka Babajića neće odustati, a da će za sljedeći put uz njega poziv za svjedočenje uputiti Hamdi Muriću i Jurgenu Hofmanu iz Njemačke. Sljedeće ročište će biti održano nakon godišnjih odmora, 14. augusta.

Haris Zornić, Hamdo Dacić i Acik Can te pravno lice „Majorka“ d.o.o. Sarajevo optuženi su za krivična djela organiziranog kriminala, odnosno trgovinu drogom i pranje novca. Tužilaštvo BiH tereti Zornića i Dacića da su trgovinom droge zaradili između pet i šest miliona maraka, a novac „oprali“ preko Hotela Exclusive. Tu su imali pomoć poslovnog partnera iz Turske Acika Cana. Optužnica je podignuta 16.11.2009. godine, a suđenje je počelo 21.02.2010. godine.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN