Search
Close this search box.

Zemljište u Divkovićima nije za poljoprivrednu proizvodnju

U uzorcima zemljišta iz Divkovića pronađena je visoka koncentracija arsena, kadmija, kroma i nikla.

Istraživanje Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle je pokazalo da zemljište, voda i hrana proizvedena u naseljima oko odlagališta šljake iz Termoelektrane “Tuzla” sadrže teške metale. Ispitivanje je urađeno na 32 uzorka uzeta u neposrednoj blizini odlagališta šljake i pepela: “Plane”, “Divkovići I” i “Divkovići II”.

Život na otrovnoj zemlji
Tuzlanska termoelektrana u obližnjim naseljima odlaže šljaku, otpad koji sadrži teške metale i polako truje sve oko sebe.

Uzorci zemljišta uzeti sa odlagališta “Divkovići II” su pokazali da ovo zemljište sadrži visoke koncentracije arsena, kadmija, kroma i nikla zbog čega je neupotrebljivo za poljoprivrednu proizvodnju.

I uzeti uzorci vode su pokazali da je ona na ovom području zagađena. U svih pet uzoraka vode nađena je povišena koncentracija kroma i nikla, dok je u četiri pronađen kadmij.

Visoke koncentracije arsena nađene u sedimentu potoka Banovac, kako je navedeno u izvještaju, najvjerovatnije su rezultat ispuštanja voda sa odlagališta šljake i pepela.

Analiza luka i celera uzgojenih na području ovih naselja pokazala je da ove biljke sadrže količine olova veće od dozvoljenih. U izvještaju je pojašnjeno da je prisustvo olova u hrani koju ljudi koriste dokaz njegovog ulaska u lanac ishrane.

Da se teški metali u ljudski organizam unose putem ishrane, pokazalo je i prisustvo visokootrovnih metala arsena i kadmija koji su nađeni u uzorcima ljudske kose.

Analiza uzoraka zemljišta, vode i hrane urađena je na zahtjev Centra za ekologiju i energiju s ciljem upoznavanja javnosti sa negativnim utjecajima koja odlagališta šljake i otpada imaju na okoliš.

Rezultat ovog istraživanja je predstavljen danas na okruglom stolu u Tuzli. Također, predstavljen je i dokumentarac Centra za istraživačko novinarstvo pod nazivom “Struja po cijenu života”. U filmu se govori o tome kako tuzlanska termoelektrana, zahvaljujući ustupcima nadležnih institucija, godinama prekomjerno zagađuje zrak, vodu i zemlju.

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.