Search
Close this search box.

Zoran Čegar suspendovan nakon CIN-ove priče

Nakon pisanja CIN-a, napada na novinare i velikog pritiska javnosti jedan od šefova u FUP-u je suspendovan.

Zoran Čegar je suspendovan sa funkcije šefa Sektora uniformisane policije Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

Federalna uprava policije (FUP) je objasnila da zbog zaštite zakonitosti ne može iznositi u javnost detalje o disciplinskom postupku protiv Čegara, pa nije saopćila ni koliko će trajati njegova suspenzija.

Rješenje o suspenziji donijeto je nakon što su novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) objavili da je Čegar na nezakonit način sticao nekretnine u Bosni i Hercegovini te da nije obavijestio FUP o krivičnom procesu koji se vodi protiv njega u Hrvatskoj. Suđenje Čegaru počelo je krajem oktobra u Dubrovniku.

On je novinare CIN-a, koji su pratili ovaj proces, nakon suđenja vrijeđao i psovao ispred Općinskog suda, a novinarki je u dva navrata rekao i da će joj iščupati grkljan. Novinari su isti dan ove prijetnje prijavili lokalnoj policiji, a potom i Kantonalnoj policiji u Sarajevu i Jedinici za profesionalne standarde FUP-a. O napadu i otkrićima objavljenim u priči izvijestili su i Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu.

Ovo je bio drugi slučaj prijetnji novinarima CIN-a u dvadeset dana. Početkom oktobra Čegar je istoj novinarki u telefonskom razgovoru uputio niz psovki i prijetnju da će, ako ga još jednom pozove, doći tamo odakle ga zove. I ove prijetnje su prijavljene policiji.

Čegar je tada bio pozvan na intervju kako bi komentarisao otkrića novinara CIN-a, ali je molbu grubo odbio. Aludirajući na svoj položaj, rekao je tokom telefonskog razgovora da su ga o kretanjima i radu novinara obavještavali razni ljudi: “Ja sve znam, ja ne radim u trafici!”

CIN je objavio da se Čegar u Katastru Općine Ilijaš upisao kao posjednik tuđe zemlje, priloživši notarski obrađenu dokumentaciju u Loznici za koju je Javnobeležnička komora Srbije ocijenila da se „radi o grubom falsifikatu“. Također, novinari CIN-a su otkrili da je u Hrvatskoj optužen za prevaru i da mu predstoji suđenje pred Općinskim sudom u Dubrovniku. Naime, Čegara Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku tereti da je za 20 hiljada eura oštetio preduzeće za iznajmljivanje brodica i automobila „Prožura” sa otoka Mljeta. On je informaciju o optužnici skrivao od FUP-a.

Nakon objave istraživačkog teksta i informacije o napadima na novinare federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara je zatražio suspenziju načelnika Sektora uniformisane policije FUP-a. Naveo je da to čini zbog prijetnji novinarima, otkrića o falsifikovanju dokumentacije i optužnice za prevaru protiv Čegara.

Dvostruki život policajca Čegara
Šef uniformisane policije FBiH Zoran Čegar je optužen za prevaru u Hrvatskoj. Dio imovine u BiH je stekao na nezakonit način. CIN otkriva da je na osnovu falsifikovanih dokumenata zaposjeo tuđe imanje.

Istovremeno, FUP je saopćio da je tragom medijskih informacija pokrenuta interna istraga protiv visokopozicioniranog policijskog službenika koji je „dovođen u negativan kontekst i u vezu sa inkriminisanim licima“.

Rješenje o suspenziji potpisao je zamjenik direktora FUP-a Ensad Korman, koji je na Čegarovo mjesto imenovao Latifa Kabaša, dosadašnjeg načelnika Odjeljenja za zaštitu objekata u Sektoru uniformisane policije FUP-a.

Reakcije javnosti

Brojne domaće i međunarodne institucije su osudile napade i prijetnje visokopozicioniranog policijskog službenika Čegara na novinare CIN-a.

Napad na novinare je evidentiran i u bazi „Mapping Media Freedom“ Evropskog centra za štampu i slobodu medija. U ovoj bazi su dokumentovana kršenja slobode štampe i medija širom Evrope i dostupna su javnosti.

Osude prijetnji novinarima CIN-a i prijave protiv Zorana Čegara
Brojne domaće i međunarodne organizacije zatražile su reakciju domaćih vlasti radi prijetnji i uvreda koje je Zoran Čegar, jedan od šefova Federalne uprave policije, uputio novinarima CIN-a. Vlasti su pozvane da zaštite novinare od napada. Prijetnje su prijavljene policiji i tužilaštvu.

Posljednje u nizu je otvoreno pismo Evropskog parlamenta koje je potpisao 21 zastupnik. Oni su u svom obraćanju oštro osudili napad Čegara na novinare ispred Općinskog suda u Dubrovniku te su pozvali i Evropsku komisiju da, također, osudi ovaj čin i da zatraži zaštitu novinara.

Udruženje/Udruga “BH novinari” su od nadležnih zatražili hitno sankcionisanje policijskog službenika Čegara zbog prijetnji novinarima CIN-a.

„Ovakve monstruozne prijetnje i uvrede novinarima dolaze od visokopozicionirane osobe u policijskoj hijerarhiji, koja bi trebala biti nadležna za provedbu zakona i štititi građane od svih vrsta brutalnosti, fizičkih i verbalnih napada, a ne biti onaj koji će napadati i prijetiti“, navedeno je u saopćenju Udruženja.

Reagovalo je i Vijeće za štampu i online medije u BiH koje najoštrije osuđuje napade na novinare CIN-a: „Sprečavanje novinara u vršenju njihove dužnosti, pogotovo na ovako grub način je za svaku i najtežu osudu.“

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara Zapadnog Balkana „SafeJournalists Network“ uz osudu ovih događaja u svom članku navodi da će o ovom slučaju obavijestiti relevantne domaće i međunarodne institucije dok su Reporteri bez granica pozvali da Hrvatska i BiH moraju osigurati zaštitu novinara.

Vijest o napadu na novinare CIN-a prenijeli su brojni mediji i televizijske kuće u BiH i regionu, ali i u svijetu.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.