15 i po godina zatvora za nezakonito zapošljavanje

Amir Zukić i još četverica optuženih u predmetu „Bosna“ osuđeni su na zatvorske kazne, dok su Asim Sarajlić i Nedžad Trako oslobođeni odgovornosti u prvostepenom postupku.

Općinski sud u Sarajevu donio je danas prvostepenu presudu kojom je osudio bivšeg generalnog sekretara Stranke demokratske akcije (SDA) Amira Zukića na tri godine zatvora.

Istom presudom osuđeni su: Safet Bibić na šest godina zatvora, Senad Trako na 18 mjeseci, Ramiz Karavdić na dvije godine i Esed Džananović na tri godine zatvora. Asim Sarajlić i Nedžad Trako su oslobođeni optužbe.

„Srž optužnice je zapošljavanje za novac“, rekla je sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Tanja Curović tokom čitanja presude.

Ona je rekla da je tokom postupka saslušano više od 100 svjedoka, uloženo oko 300 materijalnih dokaza i da su urađena stručna vještačenja.

Optužnicu je podiglo Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu 2017. godine zbog nezakonitog zapošljavanja u javnim preduzećima gdje su pojedinci za radno mjesto davali novac u iznosima i do 19.000 KM.

Sve se događalo tokom 2016. godine. Za protivzakonito posredovanje u zapošljavanju Zukić je iskoristio svoj politički utjecaj, a Bibić svoje veze koje je ostvario kao glavni tehničar na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i kao član upravnog odbora više javnih preduzeća i ustanova. Radna mjesta su se kupovala u Elektroprivredi Bosne i Hercegovine (BiH) preko izvršnog direktora za distribuciju Eseda Džananovića. U kontaktima i pronalaženju osoba spremnih dati novac za radno mjesto pomagali su Senad Trako, predsjednik općinske organizacije Bosanskohercegovačke patriotske stranke – Sefer Halilović, i penzionisani poštar Ramiz Karavdić.

Zukić nakon presude nije htio razgovarati sa novinarima. Njegov advokat Ahmed Žilić je rekao da će se na presudu žaliti i da „ima dojam da je Sud podlegao političkim pritiscima“.

Asim Sarajlić je oslobođen optužbe za trgovanje utjecajem prilikom zapošljavanja u Elektroprivredi BiH. Njegov advokat Fahrudin Ibrišimović je rekao i da njegov klijent zaslužuje ispriku: „Toliko smo čuli nesuvislih i nepristojnih komentara za ovih pet godina na račun Asima Sarajlića, on je postao sinonim za korupciju.“

Advokat je najavio i mogućnost tužbe za naknadu štete ako se oslobađajuća presuda potvrdi u drugostepenom postupku. „On je politički diskreditovan“, rekao je Ibrišimović za Sarajlića koji danas radi kao delegat u Domu naroda Državnog parlamenta.

U ovom predmetu su bili optuženi i Zukićev vozač Seid Fazlagić koji je vrlo brzo po podizanju optužnice postigao sporazum sa Tužilaštvom Kantona Sarajevo. Dobio je zatvorsku kaznu od osam mjeseci.

Također, optužen je bio i Mirsad Kukić, poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH, za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovanje utjecajem, ali je tražio odvajanje predmeta zbog zdravstvenih razloga. Općinski sud u Sarajevu ga je 2020. godine osudio na zatvorsku kaznu od godine dana, ali je nakon žalbe Kantonalni sud u Sarajevu tu presudu ukinuo u aprilu ove godine i predmet vratio na ponovno suđenje.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Dvostruki život policajca Čegara

Šef uniformisane policije FBiH Zoran Čegar je optužen za prevaru u Hrvatskoj. Dio imovine u BiH je stekao na nezakonit način. CIN otkriva da je na osnovu falsifikovanih dokumenata zaposjeo tuđe imanje.

Suha rupa popila novac Sarajlija

Bivši direktor „Olimpijskog bazena Otoka“ uzaludno je potrošio desetine hiljada maraka građana Sarajeva na potragu za vodom. Voda nije nađena, a on je tokom mandata naplatio 20.000 KM naknada na koje nije imao pravo.

Mandat nerada skupo koštao građane

Za plaće i naknade 80 funkcionera Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH od početka mandata isplaćeno je skoro 16 miliona maraka državnog novca.

Zatvorska kazna za sudskog referenta

Kantonalni sud u Sarajevu je izrekao pravosnažnu presudu bivšem sudskom referentu Ekremu Bezdrobu. Osuđen je na osam mjeseci zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN