15 i po godina zatvora za nezakonito zapošljavanje

Amir Zukić i još četverica optuženih u predmetu „Bosna“ osuđeni su na zatvorske kazne, dok su Asim Sarajlić i Nedžad Trako oslobođeni odgovornosti u prvostepenom postupku.

Općinski sud u Sarajevu donio je danas prvostepenu presudu kojom je osudio bivšeg generalnog sekretara Stranke demokratske akcije (SDA) Amira Zukića na tri godine zatvora.

Istom presudom osuđeni su: Safet Bibić na šest godina zatvora, Senad Trako na 18 mjeseci, Ramiz Karavdić na dvije godine i Esed Džananović na tri godine zatvora. Asim Sarajlić i Nedžad Trako su oslobođeni optužbe.

„Srž optužnice je zapošljavanje za novac“, rekla je sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Tanja Curović tokom čitanja presude.

Ona je rekla da je tokom postupka saslušano više od 100 svjedoka, uloženo oko 300 materijalnih dokaza i da su urađena stručna vještačenja.

Optužnicu je podiglo Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu 2017. godine zbog nezakonitog zapošljavanja u javnim preduzećima gdje su pojedinci za radno mjesto davali novac u iznosima i do 19.000 KM.

Sve se događalo tokom 2016. godine. Za protivzakonito posredovanje u zapošljavanju Zukić je iskoristio svoj politički utjecaj, a Bibić svoje veze koje je ostvario kao glavni tehničar na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i kao član upravnog odbora više javnih preduzeća i ustanova. Radna mjesta su se kupovala u Elektroprivredi Bosne i Hercegovine (BiH) preko izvršnog direktora za distribuciju Eseda Džananovića. U kontaktima i pronalaženju osoba spremnih dati novac za radno mjesto pomagali su Senad Trako, predsjednik općinske organizacije Bosanskohercegovačke patriotske stranke – Sefer Halilović, i penzionisani poštar Ramiz Karavdić.

Zukić nakon presude nije htio razgovarati sa novinarima. Njegov advokat Ahmed Žilić je rekao da će se na presudu žaliti i da „ima dojam da je Sud podlegao političkim pritiscima“.

Asim Sarajlić je oslobođen optužbe za trgovanje utjecajem prilikom zapošljavanja u Elektroprivredi BiH. Njegov advokat Fahrudin Ibrišimović je rekao i da njegov klijent zaslužuje ispriku: „Toliko smo čuli nesuvislih i nepristojnih komentara za ovih pet godina na račun Asima Sarajlića, on je postao sinonim za korupciju.“

Advokat je najavio i mogućnost tužbe za naknadu štete ako se oslobađajuća presuda potvrdi u drugostepenom postupku. „On je politički diskreditovan“, rekao je Ibrišimović za Sarajlića koji danas radi kao delegat u Domu naroda Državnog parlamenta.

U ovom predmetu su bili optuženi i Zukićev vozač Seid Fazlagić koji je vrlo brzo po podizanju optužnice postigao sporazum sa Tužilaštvom Kantona Sarajevo. Dobio je zatvorsku kaznu od osam mjeseci.

Također, optužen je bio i Mirsad Kukić, poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH, za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovanje utjecajem, ali je tražio odvajanje predmeta zbog zdravstvenih razloga. Općinski sud u Sarajevu ga je 2020. godine osudio na zatvorsku kaznu od godine dana, ali je nakon žalbe Kantonalni sud u Sarajevu tu presudu ukinuo u aprilu ove godine i predmet vratio na ponovno suđenje.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN