Search
Close this search box.

Arslanagići trguju luksuznim nekretninama u Americi

Dok je imovina bivšeg direktora “Bosnalijeka” u BiH bila blokirana, njegov sin Vedad Arslanagić je u SAD-u u elitnom naselju Atlante prodao vilu sa sedam soba.

Vedad Arslanagić je koncem 2020. godine prodao kuću u američkoj državi Georgiji za oko četiri miliona KM. Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su otkrili da je ovu nekretninu nešto ranije sagradio na parceli od skoro devet duluma u predgrađu Atlante, glavnog grada Savezne Države Georgije.

Kada je Arslanagić kupio ovu parcelu za 1,05 miliona maraka 2014. godine, američke agencije za nekretnine su je opisale kao savršeno mjesto za gradnju na elitnom području.

Mlađi i, prema imovini u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), imućniji sin bivšeg direktora sarajevske tvornice lijekova „Bosnalijek“ Edina Arslanagića je osim ovih nekretnina imao još dvije kuće u Americi.

Godinu dana nakon kupovine zemljišta Vedad Arslanagić je u komšiluku kupio i kuću od 523 kvadratna metra za gotovo tri miliona KM. Dvospratnica sa pet spavaćih soba i isto toliko kupatila je postala novi Vedadov dom u Americi.

U ovu kuću se preselio iz mjesta Smyrna kod Atlante gdje je 2001. godine kupio vilu sa bazenom koju je prodao u februaru 2016. za skoro 1,2 miliona KM.

Nekretnine je, uglavnom, kupovao i u njih ulagao u vrijeme ili nakon brojnih zloupotreba u „Bosnalijeku“ zbog kojih je Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) krajem 2015. godine podiglo optužnicu protiv njegovog oca Edina i starijeg brata Amara, bivšeg direktora za inostrani marketing i prodaju u kompaniji, te još petero bivših rukovodilaca u „Bosnalijeku“ i privatnika.

Oni su optuženi za sklapanje fiktivnih poslova, izvlačenja novca iz kompanije i brojne druge zloupotrebe od 2005. do 2012. godine, a Tužilaštvo tvrdi da su kompaniju oštetili za skoro 26 miliona maraka.

Petosobnu kuću u okolici Atlante Vedad je kupio na dan kada mu je sud blokirao imovinu u Sarajevu (Foto: Redfin Corporation)

Arslanagići stekli bogatstvo od 13 miliona KM

Vedad i Amar Arslanagić su za ovih sedam godina kupili i šest luksuznih nekretnina u Bosni i Hercegovini (BiH) te caffe slastičarnu u centru Sarajeva, a to ih je koštalo nešto više od 3,75 miliona KM. Osim toga, pazarili su i luksuzna vozila: “Lexus”, “Porsche Cayenne” GTS, dva audija 6 i terenac “Mercedes 350” CDI, procijenjene na nekoliko stotina hiljada KM.

Istovremeno su njih dvojica, otac Edin i Amarova supruga Meliha u BiH imali ukupne prihode od 2,7 miliona maraka.

Prema dostupnim informacijama koje je prikupio CIN, ukupna vrijednost nekretnina, ušteđevine i dionica kojima su raspolagali Arslanagići u BiH i Americi od 1999. godine do danas premašuje 13 miliona KM.

Amar Arslanagić osuđen pa pobjegao

Amar Arslanagić je 2015. godine osuđen na godinu dana zatvora zbog pronevjere “Bosnalijekovog” novca tokom službenih putovanja po svijetu. Zatvorsku kaznu je zamijenio novčanom za 36.000 KM, a kompaniji je morao nadoknaditi 71.500 KM štete.

On je nakon nove optužnice za druge zloupotrebe u “Bosnalijeku” otišao u SAD sa porodicom. Nakon četiri godine suđenja, sredinom 2020. godine Tužilaštvo je privremeno odustalo od optužbi protiv Amara Arslanagića kako bi suđenje moglo biti nastavljeno.

Sud je blokirao većinu njihove imovine u Bosni i Hercegovini, ali je imovina u Americi ostala nedostupna bh. pravosuđu − kako Vedadove milionske nekretnine tako i Amarova kuća u Georgiji koja je 2008. godine kupljena za 630.000 KM.

Tužilac Sead Kreštalica kaže da je Tužilaštvo KS preko pojedinih stranih agencija pokušalo doći do informacija o toj imovini, ali nije dobilo odgovor.

Tužilaštvo je tokom suđenja pokušalo dokazati da Arslanagići nisu imali dovoljno prihoda kojima bi opravdali ulaganja u nekretnine i automobile.

Iako Vedad Arslanagić nije bio optužen sa ocem i bratom, dokumenti o poslovanju sarajevske tvornice lijekova ukazuju da je i on imao koristi od sumnjivih poslova u “Bosnalijeku”.

On je od 2009. do 2012. godine prijavio prihod od 18 hiljada KM. Prema podacima Porezne uprave Federacije BiH, prije toga on nije bio zaposlen u BiH. Tvrdnje Tužilaštva da Arslanagić mlađi nije imao primanja kojima bi opravdao milionska ulaganja u imovinu Vedad je pokušao osporiti prilaganjem potvrda prema kojima je u SAD-u od 2010. do 2013. imao prihode od 1,5 miliona američkih dolara. Ove podatke Tužilaštvo osporava, tvrdeći da nisu dostavljeni službenim putem iz američke porezne uprave.

Skroman prijavljeni prihod u BiH je zaradio kao direktor preduzeća AZ koje je upravljalo Caffe slastičarnom „Bombon“ u centru Sarajeva, koju je Vedad kupio od rođaka za 600.000 KM. Nakon otvaranja istrage o pronevjerama u „Bosnalijeku“, Vedad Arslanagić je u julu 2012. godine poklonio ovo preduzeće Gordani Balić, supruzi Jasmina Balića, bivšeg vozača njegovog oca Edina Arslanagića.

Dok je bila u Vedadovom vlasništvu, ova slastičarna je isporučivala velike količine kolača i torti preduzeću „Brštanica“ koje je vodilo restoran ishrane radnika „Bosnalijeka“ i organizovalo koktele i prijeme povodom svečanosti u sarajevskoj tvornici lijekova. Tokom četiri godine AZ je zaradio 318 hiljada KM od ovog posla.

Suđenje bivšem direktoru „Bosnalijeka“ Edinu Arslanagiću traje već sedam godina (Foto: CIN)

„Bombon“, kolači i „Lexus“

Osim toga, krajem jula 2008. godine „Bosnalijek“ je po nalogu Edina Arslanagića uplatio „Brštanici“ milion maraka, pravdajući to povratom dijela pozajmice koja nije ni postojala. Istu sumu firma je već narednog mjeseca prenijela na račun Vedada Arslanagića, pravdajući to komisionim kreditom koji je zaključila sa mlađim direktorovim sinom. Kredit je dat na period od devet godina bez kamate, a „Brštanica“ nije tražila nikakvu garanciju za povrat.

Kredit je, uglavnom, otplaćivao Edin Arslanagić svojim i novcem koji mu je Vedad slao preko svoje privatne firme iz Amerike. No, vraćene su samo dvije trećine pozajmljenog novca, a „Brštanica“ je krajem novembra 2011. godine oprostila Vedadu gotovo 240 hiljada KM duga.

Arslanagić mlađi je pomagao i u drugim poslovima izvlačenja novca iz „Bosnalijeka“, navedeno je u tužilačkim dokumentima. Tako je sarajevska kompanija 2008. godine riješila da kupi luksuzno vozilo „Lexus“ i za nabavku se obratila privatnom preduzeću „Lama“ iz Sarajeva koje je godinama bilo dobavljač „Brštanice“.

„Lama“ nije imala vozilo za prodaju, ali ga je našla kod Vedada Arslanagića. Sklopili su ugovor prema kojem im je Arslanagić prodao svoj automobil za 142.500 KM, a „Lama“ ga je odmah preprodala „Bosnalijeku“ za 195.500 KM.

Prema podacima istrage, Vedad Arslanagić je ovako zarađenim novcem dijelom finansirao izgradnju vile sa bazenom od 602 kvadratna metra nedaleko od Baščaršije u Sarajevu. Plac sa dotrajalom kućom je kupio 2007. godine za 370.000 KM, a potom je na njenom mjestu podigao vilu u čiju je izgradnju uložio 1,5 miliona KM. Ovaj reprezentativni objekat je izdao Švedskoj ambasadi 2013. godine za 11 hiljada KM mjesečno. Nakon što je Arslanagićima blokirana imovina, brigu nad ovim objektom je preuzela Agencija za upravljanje oduzetom imovinom Federacije BiH. Prema podacima Tužilaštva, do juna prošle godine od najma je prikupljeno 639.000 KM.

Sud blokirao kuće u Bosni, Arslanagići kupovali nove u Americi
Članovi porodice bivšeg direktora „Bosnalijeka“ su za sedam godina potrošili 3,75 miliona KM na kuće, stanove, apartmane i preduzeće, iako su njihovi ukupni prihodi u BiH u tom periodu bili manji za 1,05 miliona KM.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.