Search
Close this search box.

Balkan bluz: Tajne istraživačkog novinarstva

Program majstorske radionice Balkan bluz: bosanska hronika 1975-1995 fokusiran je na tehnike istraživačkog novinarstva koje su autorice i dugogodišnje novinarke Susana Šačić i Medina Delalić koristile u pripremi ovog iznimno zanimljivog štiva.

Mediacentar, partner Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva, organizuje radionicu za istraživačke novinare. Najava radionice:

Razmijenite iskustva sa jednima od najboljih istraživačkih novinarki u regionu! Kako istražiti afere čije su posljedice u mnogome odredile naše sudbine? Čime natjerati ‘čuvare tajni’ da iznesu istinu pred javnost? Autorice besteselera ‘Balkan bluz’, Medina Delalić i Suzana Šačić pružiti će vam odgovore na ova i ostala pitanja koja imate o istraživačkom novinarstvu. Rok za prijave: 18.1.2008.

Ovo je još jedna u nizu komercijalnih radionica u organizaciji Mediacentra Sarajevo koja će biti održana od 23. do 25. januara 2008. u Mediacentru.

Učesnici radionice će proći kroz neku vrstu bosanskog i ex jugoslovenskog vremeplova: istražiti korijene sukoba iz devedesetih, poraz komunista i uspon nacionalista, analizirati tajne sporazume uoči i tokom rata koje su sklapali lideri nacionalnih stranaka a potkrijepljeni su izjavama sudionika ovih događaja koji su odredili budućnost BiH.

Radionica će biti praktično orijentirana: učesnici će iz prve ruke saznati kojim su se tehnikama autorice koristile u pribavljanju dragocjenih informacija; kako su dolazile do ključnih sagovornika i ubijedile ih da govore; gdje su nailazile na najveće probleme i otpore te kako su ih prevazilazili.

Namijenjena je svima koji su zainteresirani da uče od od najboljih – profesionalaca iz različitih oblasti koji su usko povezani s medijima i novinarstvom. Dosadašnje uspješno organizirane radionice imale su za predavače pisca Aleksandra Hemona, režisera Pjera Žalicu te snimatelja Mustafu Mustafića.

Participacija za dvodnevnu radionicu iznosi 200 KM (102 eura) i uključuje certifikat o završenoj radionici, te poklon knjigu ‘Balkan bluz’. Učesnici snose troškove puta i boravka u Sarajevu.

Svi zainteresirani za učešće na radionici svoju prijavu (kratku biografiju sa ličnim kontaktima) mogu poslati na e-mail adresu:

lejla(monkey)media.ba

Za više informacija o radionici kontaktirajte:

Lejla Kapetanović
Mediacentar Sarajevo
+ 387 33 715 840
lejla(monkey)media.ba

Organizator je Mediacentar Sarajevo.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.