BAZA PODATAKA: 50 najuspješnijih firmi u javnim nabavkama

Centar za istraživačko novinarstvo objavljuje specijaliziranu stranicu za javne nabavke, te bazu podataka o 50 najuspješnijih firmi u javnim nabavkama.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavljuje specijaliziranu stranicu za javne nabavke, te bazu podataka o 50 najuspješnijih firmi u javnim nabavkama.

Stranica sadrži osnovne podatke o vlasništvu, poslovanju, poreskim dugovima, sudskim presudama te poticajima i stranačkim donacijama za 50 firmi koje su u proteklih pet godina kroz javne nabavke u BiH prihodovale ukupno preko 2.3 milijarde KM.

To je 30 posto od ukupno potrošenog novca kroz javne nabavke u BiH od 2011-2015 – 7.5 milijardi KM.

CIN je prvo sačinio bazu podataka o ugovorima sklopljenim kroz javne nabavke u BiH od 2011. do 2015. godine. Podaci su crpljeni iz službenih glasnika te, za 2015. godinu, sa stranice Agencija za javne nabavke BiH.

Iz svih tih podataka izdvojene su firme koje su dobile najviše novca u određenim, najunosnijim sektorima javnih nabavki: energetika, građevina, nabavka goriva, medicina i farmacija, informatika te nabavka vozila.
TOP50

Objavljeno 9. 6. 2016.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Suha rupa popila novac Sarajlija

Bivši direktor „Olimpijskog bazena Otoka“ uzaludno je potrošio desetine hiljada maraka građana Sarajeva na potragu za vodom. Voda nije nađena, a on je tokom mandata naplatio 20.000 KM naknada na koje nije imao pravo.

Lagerova roba sa greškom
Lagerova roba s greškom

Pravosudne institucije ispituju poslovanje posuškog „Lagera“ zbog poslova vrijednih oko četiri miliona KM. Sumnjaju da je kupcima umjesto novih isporučivao prepravljane mašine.

Greške plaćene milionima maraka

Zbog pogrešnih odluka državnog Ureda za razmatranje žalbi, institucijama i javnim preduzećima naloženo je da isplate najmanje šest miliona KM privatnim firmama.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN