Baza podataka

Pregled imovine zvaničnika i utjecajnih osoba

Međutim, niti jedan od ovih zakona nema mehanizme koji bi garantirali da će javnost uistinu i imati pristup informacijama, odnosno da će zvaničnici postupiti u skladu sa zahtjevima CIK-a.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva su pretražili sudske spise, platne liste, berzanske izvještaje, registre preduzeća i drugu dokumentaciju. Dobivene informacije su usporedili sa onima koje su izabrani zvaničnici prijavili u imovinskim kartonima. Istraživanjem su obuhvaćena i imena utjecajnih osoba – onih sa jakim stranačkim vezama koji nisu obavezni podnijeti imovinski karton, ali čija se imovina može saznati uvidom u dokumente koji bi trebali biti dostupni javnosti.

Baza podataka koja se nalazi pred vama, uz biografiju svake osobe koja je bila predmet istraživanja, prikazuje rezultate našeg rada koji je, zbog mnogih zavlačenja, trajao više od 11 mjeseci. Pojedini zahtjevi novinara su odbijani bez obrazloženja ili pak uz izgovor da se radi o privatnim podacima. Neki od njih su upućeni više puta.

Neki od prikupljenih podataka potpadaju pod zaštićene ili privatne podatke zbog čega nisu dostupni. Većina prezentiranih podataka predstavlja javnu informaciju i trebala bi, kako to propisuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama, biti dostupna javnosti.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN